Aj v Prahe sa v poslednej dobe objavili snahy - napríklad zo strany aktivistov - limitovať maximálnu rýchlosť. Mala by byť vraj stanovená na najviac 30 kilometrov za hodinu, a to pokiaľ možno v rámci čo najväčšieho množstva ulíc.

Primátor Bohuslav Svoboda v rozhovore pre Sme.sk dáva veci na pravú mieru a na margo porovnávania s inými krajinami hovorí, že "u nás sa už natoľko nespomína, že takéto obmedzenia prichádzajú len v niektorých uliciach. Nerobí sa to na mestských okruhoch, v Paríži je tridsiatka napríklad v malých uličkách centra."

Limit do 30 km/h vidí Svoboda ako zmysluplný v situáciách, kedy by vodiči jazdiaci rýchlejšie boli hrozbou pre bezpečnosť ľudí. Ako príklady toho, kde už dnes maximálka 30 km/h v Prahe platí, spomína primátor školy či zdravotnícke pracoviská a ich okolie.

Podľa jeho slov sa však treba vyhnúť tomu, aby sa takto rýchlosť limitovala "na rovnej, prehľadnej ulici na okraji mesta".

"Tridsiatka má byť tam, kde je potrebná. Niekde však škodí," uviedol Svoboda pre Sme.sk. Navyše, pomalá jazda môže podľa neho zvyšovať emisie, ak musia vodiči neustále preraďovať rýchlosti.

Pešie zóny? Doprava nemôže skolabovať

A čo hovorí Svoboda na zavádzanie nových peších zón, napríklad v Prahe pred Múzeom v rámci obľúbeného Václavského námestia?

"Predstava, že na komunistickej ceste, ktorá križuje Václavské námestie pred múzeom, urobíme pešiu zónu, je nezmyselná. V krátkodobej perspektíve samozrejme môžeme uvažovať o tom, že by sa zúžili jazdné pruhy, vznikol nový chodník, kde by mohli byť aj stromy. Môžeme tam spríjemniť prostredie, no nemôžeme tam len tak pustiť ľudí na prechádzku," okomentoval pre Sme.sk prvý muž Prahy.

Primátor Svoboda zdôrazňuje, že musia vyvažovať jednotlivé záujmy a popritom si musí hlavné mesto Česka udržať dopravnú priepustnosť na potrebnej úrovni.

"Každý má právo si zvoliť vlastný spôsob (dopravy, pozn. red.) a my ako mesto musíme zabezpečiť, aby to bolo bezpečné. Ak niečo zmeníte a budete mať niekde len pešiu zónu, musíte tiež brať do úvahy, čo to urobí so zásobovaním oblasti a ako sa tam ľudia budú dostávať," popisuje Svoboda.

Zdroj: Sme.sk / foto: cz.depositphotos.com