Aston Martin vyrobí 25 kusov odľahčenej verzie DB4 GT podľa pôvodných špecifikácií. Budú určené iba na okruhy a majitelia k nim dostanú aj dvojročný medzinárodný okruhový program.
Aston Martin DB4 GT

25 kusov novo vyrobených DB4 GT bude určených výhradne na okruhy

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Tak či onak, automobilka si zaspomína na jedno za najrýchlejších áut svojej doby, Aston Martin DB4 GT. Pôvodne ho vyrábala v rokoch 1959 až 1963. GT malo oproti bežným DB4 skrátený rázvor a bolo iba dvojmiestne. Bolo však agilnejšie a športovejšie. V dobe svojho vzniku bolo najrýchlejším britským autom. Počas týchto štyroch rokov vyrobil Aston Martin 75 kusov DB4 GT. No aj z tejto malej série je 8 kusov ešte vzácnejších. Išlo totiž o odľahčenú verziu. Väčšina z týchto 8 kusov sa zachovala dodnes a cena za jeden z nich sa dnes šplhá až k hranici 3 miliónov £, teda asi 3,57 milióna €. Nuž a práve podľa špecifikácií tejto odľahčenej verzie DB4 GT postaví tím z Newport Pagnell. Novo vyrobené kusy budú dokonca so svojimi VIN číslami pokračovať tam kde skončila pôvodná séria.

Aston Martin DB4 GT

DB4 GT bolo jedným z najrýchlejších áut svojej doby

Všetkých 25 nových DB4 GT Lightweight bude určených výhradne na okruhy. Autá postaví oddelenie Aston Martin Works v starej továrni v Newport Pagnell, ktorú už od roku 2007 automobilka nepoužíva. Mali byť výsledkom spojenia tradičných starých postupov a moderných technológií, čo im dá lepší výkon, brzdy a bezpečnosť. Zároveň si však automobilka dá záležať na tom aby zachovala pôvodný charakter auta. Na pohon poslúži, rovnako ako začiatkom 60-tych rokov, radový 6-valec objemu 3,7 litra s dvoma sviečkami na valec a výkonom 253 kW (340 k). Motor bude spolupracovať so 4-stupňovou manuálnou prevodovkou, pomocou ktorej pôjde výkon na zadné kolesá. Nebude chýbať ani samosvorný diferenciál. Konštrukcia auta bude samozrejme tiež rovnaká ako pred viac ako pol storočím. To znamená trubkový rám s panelmi karosérie z tenkého hliníkového plechu.

Aston Martin DB4 GT

Aston Martin, kvôli DB4 GT obnoví výrobu v starej prevádzke v Newport Pagnell

Keďže sú autá Aston Martin DB4 GT z novej série určené výhradne na okruhy, vytvorila automobilka pre majiteľov medzinárodný okruhový program. V rámci neho si budú môcť zajazdiť na najlepších svetových tratiach vrátane okruhu Yas Marina v Abu Dhabi. Majitelia týchto vzácnych áut budú môcť využiť aj služby inštruktorov, medzi ktorými bude napríklad Darren Turner, niekoľkonásobný víťaz pretekov triedy Le Mans.

Aston Martin DB4 GT

DB4 GT malo aj civilnú verziu s chrómovanými nárazníkmi, ale aj oveľa vzácnejšiu odľahčenú verziu, ktorá žiarila na tratiach

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Nuž a koľko bude takéto auto nových majiteľov stáť? Automobilka cenu zatiaľ nezverejnila, no odhadovaná suma za nové DB4 GT je 1,5 milióna £. Teda asi polovica ceny pôvodného kusu. Prvé kusy automobilka dodá v 3. štvrťroku 2017.

Zdroj: Aston Martin, autocar