Nemecký Automobilwoche i Auto Motor und Sport upozorňujú, že Audi od 13. apríla zmrazilo príjem objednávok na šesťvalce. Rozhodnutie sa týka luxusných modelov vyššej strednej A6, A6 Allroad, S6, liftbacku A7, S7 a tiež dvoch SUV, konkrétne Audi SQ5 a SQ5 Sportback.

Problémom majú byť bližšie neurčené „špeciálne komponenty pre šesťvalcové agregáty“, pretože sú vyčerpané ich výrobné kapacity a Nemci ich evidentne nemajú ako nahradiť.

Audi svojich zákazníkov o tomto rozhodnutí oficiálne neinformovalo, ale správa sa samozrejme dostala k predajcom. Tí podľa stránky Automobilwoche nie sú zo zastavenia dodávok „až do odvolania“ nadšení.

Dílerstvá sa obávajú poškodenia povesti

Uvedené modely sa síce nepredávajú vo veľkých počtoch, ale obchodníci z nich majú väčšie marže, o ktoré teraz prídu. Domáce média doslova píšu, že sa díleri zároveň obávajú poškodenia imidžu, pretože považujú šesťvalcové modely za základnú súčasť portfólia prémiovej značky. Ak chýbajú, firmu to niečo bude stáť. „Podľa predajcov sa tí, ktorí si kúpia A6, nechcú preháňať v štvorvalcoch,“ cituje Automobilwoche svoj zdroj.

Samotné Audi situáciu takto kriticky nevníma. Naopak je spokojné s množstvom nazbieraných objednávok a preto je otázne, ako veľmi bude tlačiť na dodávateľov, aby momentálnu situáciu vyriešili.

Z internej komunikácie vyplýva, že objednávky podpísané do 12. apríla, prípadne leasingové či iné finančné záväzky do 20. apríla ešte budú akceptované. Po tomto termíne majú díleri i zákazníci smolu. Na ako dlho, nie je momentálne jasné.