Aby sme boli presní, Aures Holdings vlastní sieť autocentier AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont či Driverama a tento rok oslavuje už svoje 30. výročie. Počas svojej histórie sa im však nikdy nepodarilo predať za tri mesiace toľko vozidiel, ako práve v prvom štvrťroku 2022. Konkrétne ide o 21 787 áut. Na tomto výsledku sa okrem podielu v krajinách, kde spoločnosť pôsobí dlhodobo, významne podpísala aj nová spoločnosť Driverama, ktorá má už jedenásť pobočiek v Nemecku.

V skupine sme v prvých troch mesiacoch predávali v priemere viac ako 245 vozidiel denne. Vďaka tomu sme predali 21 787 áut, čo je rekord za prvý štvrťrok počas celej doby existencie spoločnosti. V Českej republike to bolo 12 033 vozidiel, v Poľsku 4924, na Slovensku 4544 a v Driverame, ktorá zahájila predaj vo februári, 286 vozidiel," hovorí Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva Aures Holdings. Situáciu na trhu ojazdených vozidiel pritom podľa nej naďalej komplikuje niekoľko faktorov, ktoré vedú k nedostatku automobilov.

Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings  

Spoločnosť Aures Holdings je na trhu s autami z druhej ruky veľkým hráčom. Od roku 1992 na výkupe a predaji spolu obslúžili už zhruba 2,7 milióna zákazníkov, pričom historicky vykúpili okolo 1,35 milióna vozidiel. Málokto však vie, že ich kontrolou neprejde zhruba 65 percent áut kvôli rôznym právnym či technickým vadám, a tak na výkupe už odmietli zhruba 2,5 milióna vozidiel.

Tomuto trhu sa však mimoriadne darí, čo len potvrdzuje vlaňajší historický rok spoločnosti, ktorý sa zastavil na čísle 86 571 predaných vozidiel, pričom tržby sa zvýšili až o 44 percent. Aures Holdings zároveň neustále rastie a v súčasnosti majú otvorených už 63 pobočiek (12 filiálok AAA Auto a Mototechna na Slovensku, 22 centier AAA Auto a Mototechna v Českej republike, 14 pobočiek AAA Auto v Poľsku, 1 AAA Auto v Maďarsku, 11 pobočných zastúpení Driverama v Nemecku a 3 Mototechny Drive).

Najväčší rozvoj v rámci skupiny zaznamenala spoločnosť Driverama, založená na on-line obchodovaní s ojazdenými vozidlami v regióne západnej Európy. Po necelom roku od zahájenia činnosti má Driverama jedenásť retailových pobočiek v Nemecku a viac ako 1000 vozidiel. „Od zahájenia činnosti počas jari 2021 Driverama vykúpila viac ako 2800 automobilov. Za štyri mesiace roku 2022, od januára do apríla, to bolo viac ako 1600 áut. Momentálne vykupuje vyše 500 vozidiel mesačne a predali sme viac ich ako 2600, z toho 600 cez našu nemeckú sieť výdajných pobočiek s doručením domov,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Driverama Stanislav Gálik.

Trh s jazdenými vozidlami si aktuálne užíva jedno zo svojich najlepších období, ale tak ako v prípade nových áut, aj automobilov z druhej ruky je už nedostatok. Faktorov je pritom viacero: obmedzenie výroby počas pandémie, výpadky subdodávok z Ukrajiny či čipová kríza. Záujem však pretrváva, a to aj napriek značnému rastu cien. V minulom roku dosiahol zhruba 15 percent, pričom spoločnosť očakáva, že podobný trend pretrvá ešte minimálne najbližších osemnásť mesiacov. Medián ceny ponúkaných automobilov teda podľa očakávaní naďalej rastie. Vzhľadom na dopady vojny na Ukrajine sa navyše v najbližších mesiacoch neoočakáva žiadne zlepšenie. Najviac pritom narástli ceny v Maďarsku, a to až o 46,6 percenta.
 
- ČR – 179 000 Kč (Q1 2019 – 129 900 Kč) – rast o 37,8 %
- SK – 6 700 EUR (Q1 2019 – 5 499 EUR) – rast o 21,8 %
- PL – 21 900 PLN (Q1 2019 – 16 999 PLN) – rast o 28,8 %
- HU – 2 199 000 HUF (Q1 2019 – 1 500 000 HUF) – rast o 46,6 %

Spolupráca s ÚAMK

V rámci ďalšieho rozvoja aktivít skupina v spolupráci so slovenským ÚAMK iniciovala založenie Detskej dopravnej nadácie na Slovensku. „Detskú dopravnú nadáciu podporujeme v Českej republike dlhodobo. Som rada, že sme na Slovensku v ÚAMK našli partnera, ktorý nám pomohol s jej založením a rozbehom. Dúfam, že sa nám rýchlo podarí poskytnúť pomoc konkrétnym deťom obetí dopravných nehôd, tak ako to každoročne robíme v Českej republike,“ hovorí Karolína Topolová. V Českej republike nadácia vyhovela už takmer 900 žiadostiam a deti podporila čiastkou viac ako 600 000 eur. Podporuje deti, ktoré prišli o jedného alebo oboch rodičov pri dopravnej nehode, po celú dobu štúdia, teda až do veku 25 rokov.

Najpredávanejšie vozidlá v jednotlivých krajinách v januári až marci 2022

  Česká republika Poľsko Slovensko
1. Škoda Octavia Opel Astra Škoda Octavia
2. Škoda Fabia Hyundai i30 Škoda Fabia
3. Škoda Superb Ford Focus VW Passat
4. VW Passat Opel Insignia Škoda Superb
5. VW Golf Dacia Duster Kia Ceed
6. Hyundai i30 Nissan Qashqai VW Golf
7. Ford Focus VW Passat Kia Sportage
8. Suzuki Vitara Škoda Octavia Hyundai i30
9. Dacia Duster Kia Sportage Opel Astra
10. VW Touran Renault Mégane Suzuki Vitara

Čo sa týka rozdelenia najžiadanejších vozidiel podľa typu ich pohonu, tak v Poľsku a Česku narástol dopyt po benzínových automobiloch na úkor tých dieselových. Jediní Slováci si stále držia nadpolovičnú väčšinu, pokiaľ ide o obľubu dieselov. Na druhej strane však na Slovensku a v Poľsku významne rastie záujem aj o hybridy a elektromobily. V porovnaní s vlaňajším prvým štvrťrokom sa tento rok na Slovensku a v Poľsku predalo už šesťkrát viac hybridov a takmer päťkrát viac elektromobilov. O tomto náraste však stále nemôžeme hovoriť v žiadnych superlatívoch, pretože dopyt po autách s alternatívnym pohonom zase nerastie tak význame a zákazníci si skôr vyberajú maloobjemové benzínové motory. 

SIAHLI BY STE V SÚČASNOSTI PO NOVOM ALEBO JAZDENOM VOZIDLE?
  • Nové ( 62% )

     

  • Jazdené ( 38% )

     

Odpovedalo 52 ľudí