Vôbec prvé BMW M3 debutovalo vo forme kupé, následne pribudol kabriolet. Nástupca pôvodnej generácie E30 označený číselným kódom E36 paletu rozšíril o sedan. Ten pokračuje dodnes, kým dvojdverové verzie už nesú štítok M4. Rodina športových modelov sa má onedlho rozrásť, ikonická em-trojka totiž konečne príde ako kombi.

Dverami napred kreslí do snehu

Mníchov tak vytvorí vozidlo, na ktoré fanúšikovia i súperi značiek Audi a Mercedes čakali dlhé roky. Niekoľko kusov vzniklo neoficiálnou cestou. BMW prípravu variantu M3 Touring potvrdilo už vlani a avizovalo na rok 2022. Teraz ho ukázalo v zaujímavom spote, ktorým nový rok víta. Chystanému kombi v ňom robí spoločnosť helikoptéra. Jej posádka diriguje šoféra BMW, ktorý na alpskom snehu kreslí svojimi pneumatikami. Samozrejme, najmä dverami napred.

O samotnom vozidle neprezrádza záznam nič nové. Tvary jeho karosérie stále kryje kamufláž, v tejto forme sme prototypy už v minulosti videli počas testovania. Žiadne dizajnové výstrelky tu ale očakávať nemožno. Na svojom mieste budú obrie ľadvinky masky chladiča, široké blatníky, špecifické spätné zrkadlá i štyri okrúhle zakončenia výfukového potrubia, cez ktoré má vydychovať trojlitrový biturbo šesťvalec.

Dostane len xDrive alebo aj zadný pohon?

Nad technikou zatiaľ visí otáznik. V mnohom bude zhodná so súčasnými modelmi M3/M4, nejasná je však dostupnosť jednotlivých vyhotovení. Variant predvedený v novoročnom videu má evidentne systém xDrive. Ten štandardne dopĺňa osemstupňový automat, nateraz ale nemôžeme vylúčiť ani dostupnosť manuálnej prevodovky a pohonu zadných kolies.

Premiéra športového kombi sa nezadržateľne blíži, jej dátum ale zatiaľ nepoznáme. Počas najbližších dvanástich mesiacov nebude BMW M3 Touring jedinou novinkou z tejto rodiny. V tomto roku totiž divízia M oslavuje 50 rokov svojej existencie, čo by mala pripomenúť viacerými spôsobmi. Jedným z nich bude uvedenie sériového SUV s označením XM vychádzajúce z nedávno predstaveného konceptu.

Zdroj: BMW M