Cupra má s elektromobilmi veľké ambície. Na nedávnom autosalóne IAA v Mníchove oznámili zástupcovia značky, že do roku 2030 plánujú pretransformovať tohto nováčika na scéne na elektrickú značku. Samozrejme s podporou koncernu VW a jeho platformami.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Prvý elektromobil od Cupry zatiaľ nevyrábajú na domácej španielskej pôde, produkcia v Zwickau však nie je náhodná. Práve tu vznikajú aj iné batériové autá od VW a všetko postupne smeruje k tomu, aby firma mohla od roku 2025 elektromobily vyrábať už v domácom prostredí, v továrni Martorell. K tomu tam plánujú výrábať aj iné elektrické modely koncernu.

Prvá špecializovaná továreň koncernu na elektromobily

Ešte niečo o samotnej továrni v Zwickau. Je to prvé miesto koncernu VW špecializované výlučne na výrobu elektrických áut a k tomu s dennou produkciou 1400 vozidiel. Ročná kapacita tak dosahuje približne 330 tisíc elektromobilov.

Okrem Cupry tu vyrábajú aj VW ID.3, ID.4, Audi Q4 e-tron a Q4 Sportback e-tron. V prípade modelu Born ide o športovo ladený hatchback, ktorý ponúkne najprv dve verzie so 110 kW (150 k) a 150 kW (204 k). Balík E-Boost výkon posunie na 170 kW (231 k). Auto má pohon zadných kolies, rovnako ako všetci súrodenci. Podrobnejšie info si prečítajte v článku o Cupre Born, ktorý nájdete nižšie.

Zdroj: Cupra TS