Spomeniete si ešte na fantastickú reklamu na štyri kruhy, postavenú na prestrelke s vodnými balónikmi a veľmi známom komparze, ktorú nakrútilo severoamerické zastúpenie Audi?

Ak to náhodou netušíte, táto trinásťminútová snímka krátko po svojom zverejnení z pôvodného zdroja na YouTube Audi USA zmizla, pretože sa vraj nepáčila niekomu v Ingolstadte alebo priamo vo Wolfsburgu a Američania nakoniec boli donútení zmazať ju? Našťastie sa zachovala a bude zaujímavé sledovať, ako dopadne trochu menej bombastická, ale tiež zaujímavá nezávislá iniciatíva blízkovýchodného zastúpenia BMW.

Tamojší importér sa rozhodol vyrobiť krátky film s pracovným názvom „Keď sa xDrive stretne s BMW M“, pričom hlavnou hviezdou je automobil s názvom Dune Taxi, ktorý vlastne vôbec nie je BMW.

V podstate ide o štandardný normalizovaný offroad na baterky medzinárodného šampionátu Extreme E, ktorý sa jazdí po celom svete a momentálne v ňom nájdete také mená, ako je Carlos Sainz, Sébastien Loeb, Jutta Kleinchmidt, Nasser Al-Attiyah, Tanner Foust či Timo Scheider.

Autori púštneho taxíku si objednali úpravu jeho karosérie z kompozitu vystuženého prírodnými vláknami u štúdia Designworks, dcérskej firmy BMW s pobočkami v Mníchove, Los Angeles a Šanghaji, technika ale ostala pôvodná. Tú vyrába spoločnosť Spark Racing Technology (ktorá je zodpovedná okrem iného aj za monoposty formuly E) v spolupráci britským Williams Advanced Engineering, známeho pre zmenu z F1.

Autá majú jednotný výkon 544 koní, 1000 Nm, pohon 4x4, hmotnosť 1780 kg, stovku zvládnu za 4,5 sekundy a ich akumulátory majú pomerne skromnú kapacitu 40 kWh, čo je ekvivalent približne 16 litrov benzínu. Ako dlho vydrží Extreme E, alias Dune Taxi v záprahu s takou zásobou energie, presne netušíme, ešte raz ale pripomíname, že nejde o BMW.

Za volantom prototypu sa objavil libanonský drifter a pretekár Abdo Feghali, navigátorku mu robí americká herečka a modelka Madelyn Cline a nechýba ani Elias a Johannes Hountondji, ktorí sú vo svete známi ako Red Bull Driftbrothers a vo videu osedlali dvojicu upravených BMW X6 M Competition. K tomu dostanete iX M60, pár kusov BMW X5 prvej generácie na dvoch kolesách a... zvyšok je na vás.

Nám ten krátky film pripadá pomerne zaujímavý. Je to náhľad do trochu inej kultúry i mentality, ako sa ale zdá, BMW s ním má celkom problém, takže Nemci už opakovane zdôraznili, že sa do šampionátu Extreme E nechystajú. To isté teraz opakujú tiež zamestnanci BMW Middle East a pripomínajú, že ide o ojedinelý projekt, ktorý nemá pokračovanie.