Počas ostatných rokov sa viaceré automobilky zaviazali k postupnému prechodu na elektrický pohon a úplnemu zastaveniu výroby konvenčnej techniky na fosílne palivá. Ford sa k nim neplánuje pridať, koniec spaľovacích motorov zatiaľ nechystá. Severoamerická firma to ohlásila v rámci špecifikovania svojej chystanej transformácie.

V rámci stratégie Ford+ rozdelí tento výrobca svoje hlavné aktivity na dve divízie. Prvá ponesie označenie „Model e“ a má sa venovať najmä elektromobilom spolu s digitálnymi technológiami, kým oddelenie „Blue“ bude mať primárne na starosti vozidlá vybavené klasickými agregátmi. Samozrejme, napriek diverzifikácií bude v rámci spoločnosti prebiehať úzka kooperácia.

Dva milióny elektromobilov ročne

Ford plánuje v roku 2026 dosiahnuť ročnú produkciu 2 milióny elektromobilov. Aktuálne hlási úspechy s crossoverom Mustang Mach-E aj pick-upom F-150 Lightning, ku ktorým sa časom pridajú ďalšie autá na batérie. Okrem toho bude sekcia Ford Model e riešiť softvér, inovatívne technológie, online služby či platformy zdieľanej mobility.

V rámci divízie Ford Blue plánujú Američania ďalej investovať do vývoja spaľovacích motorov, ktoré majú poháňať viaceré ikonické produkty značky. Menovite ide o typy Bronco, F-150 či Mustang. Je pravdepodobné, že práve v takýchto autách vydržia konvenčné agregáty najdlhšie, hoci sa asi nevyhnú istej miere elektrifikácie zvyšujúcej efektivitu.

Modrý ovál momentálne ráta, že v polovici tohto storočia dosiahne karbónovú neutralitu. Oproti mnohým konkurenčným automobilkám si teda stanovil konzervatívnejší termín. Využívať vo svojich fabrikách výhradne energiu z obnoviteľných zdrojov však chce skôr, tento cieľ je momentálne plánovaný na rok 2035.

Zdroj: Ford