Kým francúzsky prezident jazdí v posledných rokoch v automobiloch značky DS, elitné policajné jednotky, respektíve takzvané Brigády rýchleho zásahu (Brigades Rapides d'Intervention) pre zmenu sedlali vozidlá Renault. Konkrétne ostré hatchbacky Mégane R.S.

Ich oficiálna služobná kariéra sa blížila ku koncu, preto tamojšie ministerstvo vnútra v júni 2021 vyhlásilo tender na dodávku nových áut. Kto všetko bol prihlásený, presne nevieme, opäť však zvíťazil domáci Renault, presnejšie povedané jeho športová značka Alpine.

V prvej polovici októbra bol formálne podpísaný kontrakt na štyri roky, pričom jeho súčasťou je dohoda o dodávke 26 kusov základných a patričným spôsobom upravených Alpine A110.

Tieto vozidlá majú v službách francúzskej polície jazdiť minimálne do roku 2025, keď budú s veľkou pravdepodobnosťou nahradené elektromobilmi. S veľkou pravdepodobnosťou tými, ktoré Renault vyvíja v spolupráci s britským Lotusom. Než sa tak ale stane, poďme sa pozrieť na najnovšie prírastky.

Keď sme o chystanej policajnej flotile dvojdverových dvojsedadlových kupé písali zhruba pred dvomi mesiacmi, ešte sme netušili, ako budú nové služobné autá vyzerať. V tejto chvíli sú však prvé dve policajné Alpine hotové, odovzdané a príslušníci BRI sa nimi dokonca už stihli aj pochváliť.

Práve z oficiálneho odhalenia a odovzdávky tmavomodrých A110 s reflexnými žlto-oranžovými nálepkami pochádza i časť prvých fotografií, zatiaľ čo druhá časť pochádza z finálnej prípravy na výrobnej linke Alpine.

Francúzske úrady už prezradili, že A110 nebudú hliadkovať len na diaľniciach, ale ich posádky majú pomáhať aj pri plnení misií justičnej polícii a dve vozidlá budú slúžiť pre výcvikové účely.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 9 obrázkov
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 15 obrázkov

zdroj: Alpine