Ak trochu sledujete ponuku Jeepu na európskom trhu, tak určite viete, že plug-in hybridný Wrangler nie zase takou veľkou novinkou, ako by si mohol menej informovaný čitateľ myslieť. Auto bolo predstavené vlani na jeseň a na starom kontinente sa začalo na niektorých trhoch predávať už počiatkom tohto roka.

Základom verzie 4xe je preplňovaný benzínový štvorvalec s objemom 2,0 litra. Má maximálny výkon 272 koní pri 5250 ot./min. a krútiaci moment 400 Nm pri 3000 ot./min. Pohonnej jednotke priamo asistuje remeňom pripojený štartér generátor s výkonom 61 koní (a 53 Nm) a do osemstupňovej automatickej prevodovky je namiesto meniča krútiaceho momentu integrovaný druhý elektromotor s výkonom 145 koní (a 245 Nm). Systémový výkon auta je 381 koní a najvyšší krútiaci moment 637 Nm. Zrýchlenie z nuly na stovku je pre všetky verzie rovnaké – 6,5 sekundy, zatiaľ čo maximálka sa pohybuje od 156 do 177 km/h.

Aby sme to mali kompletné, dodávame, že relatívne malé akumulátory umiestnené v priestore pod zadnými sedadlami majú kapacitu len 17,3 kWh (ekvivalent necelých 7 litrov benzínu) a v meste by mali vydržať 53 km a v kombinovanom cykle 47 km v čisto elektrickom režime.

V ponuke európskych predajcov bol ešte donedávna i 2,2-litrový diesel, 6.4 V8 a momentálne v cenníkoch nájdete aj preplňovaný zážihový dvojliter eTorqe bez elektrickej asistencie, ten však od modelového roka 2022 tiež končí. V ponuke ostane (ako sme už v úvode prezradili) len plug-in hybrid.

Gorilla Glas a ďalšia nová výbava

Ďalšou, trochu príjemnejšou novinkou pre rok 2022 je nové sklo Gorilla Glas divízie Jeep Performance Parts. Bude súčasťou štandardnej výbavy variantu Rubicon, za príplatok pre Saharu a firma hovorí, je až trikrát odolnejšie voči poškodeniu v porovnaní s obyčajným predným oknom.

Zákazníci dostanú na výber niekoľko nových odtieňov laku, k dispozícii je tiež vyklápacia plátenná strecha v priestore nad posádkou predných sedadiel (takzvaný Sunrider Flip Top) a v interiéri nájdete 8,4-palcový dotykový displej systému NAV Uconnect, ktorý v sebe spája najnovšie služby Uconnect, teda My Assistant, My Car, My Remote a My eCharge.

K aktualizáciám patrí tiež vylepšený balíček bezpečnostných asistentov ADAS s automatickým ovládaním diaľkových svetiel, predkolízny systém so samočinným brzdením, adaptívnym tempomatom s funkciou Stop&Go, ktoré doplnili doteraz dodávanú techniku sledovania mŕtvych uhlov, zadnú kameru alebo parkovacieho asistenta.

Jeep Wrangler 4xe modelového roka 2022 si môžu už v tejto chvíli objednávať zákazníci v Taliansku, Srbsku, Belgicku a Španielsku, ďalšie trhy EÚ budú nasledovať v priebehu decembra. Takže ak nechcete tento offroad s elektromotormi a zároveň nemáte chuť riešiť individuálny dovoz, poponáhľajte sa. A čoskoro to nebude lepšie ani v iných častiach sveta. Jeep už oznámil, že do roku 2025 chce mať 70 produkcie všetkých áut s elektrifikáciou.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 45 obrázkov

zdroj: Jeep