Rok 2022 sa do histórie určite zapíše rôznymi udalosťami, priaznivci Fordu si ho však budú navždy spájať s termínom ukončenia produkcie druhej generácie modelu GT. Vyrábal sa od decembra 2016 a po šiestich rokoch sa jeho cesta končí. 

Asi by sme mali dodať, že súčasný Ford GT hlavný cieľ automobilky splnil. Vyhral 24 hodín Le Mans hneď v prvom roku uvedenia na trh, pričom víťazstvo malo zvláštnu príchuť. Firma pri tejto príležitosti oslávila aj 50. výročie výhry GT40 v rámci 24-hodinovky z roku 1966. Je však nutné pripomenúť, že kým „štyridsiatka“ získala zlaté vavríny absolútne, nový model bral prvé miesto „len“ v triede LM GTE Pro.

Víťazný Ford GT LM GTE na 24h Le Mans 2016.

Ford v polovici 60. rokov prerušil dlhoročnú nadvládu Ferrari, o čo sa do veľkej miery zaslúžil Carol Shelby, Ken Miles či Bruce McLaren. Mnohým z vás určite nemusíme pripomínať, že o Le Mans v roku 1966 dokonca vznikol aj parádny film, ktorý by nemal chýbať v playliste žiadneho petrolheada a ak ste ho doposiaľ nevideli, neváhajte. 

Koniec jednej éry

Ford má v roku 2022 v pláne postaviť posledných 250 áut, takže celkovo by malo vzniknúť 1350 kusov modelu GT. Kedy a či vôbec dorazí nástupca, momentálne netušíme, asi by ale nikoho neprekvapilo, ak by sa čakanie natiahlo kľudne na desať rokov. Presne tak dlho totiž čakali priaznivci a zákazníci značky medzi prvou a druhou generáciou.