Kontrolné nálepky potvrdzujúce platnú STK-čku začnú miznúť z vozidiel v Texase od roku 2025, keď zavedú nové voľnejšie pravidlá. Dnes je technická kontrola povinná každý rok, no zákonodarcovia sa rozhodli povinnosť zrušiť.

Ani zďaleka pritom nepôjde o prvý americký štát, ktorý nemá zavedené povinné technické kontroly áut – Texas je momentálne jedným z len 13 štátov, ktoré ich nariaďujú.

Zástancovia novinky argumentujú tým, že STK je zbytočný, časovo náročný a pre vodičov nepohodlný proces. Naopak, odporcovia legislatívnej zmeny sa obávajú zníženia bezpečnosti na cestách, pričom diaľnice v Texase už dnes ukazujú nepriaznivú štatistiku nehodovosti.

Stále budú platiť

Paradoxné je, že vodiči po zrušení kontrol neušetria, aj keď sa na nich už nebudú musieť fyzicky zúčastňovať. Budú totiž platiť nový poplatok 7,5 amerického dolára, teda necelých 7 eur. Označujú ho ako takzvaný program nahrádzajúci technické inšpekcie vozidiel a ide o rovnakú sumu, aká sa dnes v Texase platí za absolovanie STK.

V tomto americkom štáte je v súčasnosti registrovaných 22 miliónov áut. Každoročné inšpekcie áut sú ekvivalentom slovenskej technickej kontroly slúžiacej na vyhodnotenie toho, či je vozidlo spôsobilé (a dostatočne bezpečné) jazdiť v cestnej premávke. Onedlho to bude v rukách vodičov, ktorí sa budú musieť sami rozhodnúť, ako často nechajú svoje auto skontrolovať.

MALO BY SA SLOVENSKO INŠPIROVAŤ A ZRUŠIŤ TECHNICKÉ KONTROLY ÁUT?
  • Určite áno ( 79% )

     

  • Skôr áno ( 2% )

     

  • Skôr nie ( 2% )

     

  • Určite nie ( 18% )

     

Odpovedalo 4666 ľudí