„Verejnosť už má dosť toho, že jej životy narúšajú sebeckí demonštranti,“ uviedla britská ministerka vnútra Suella Bravermanová. V reakcii na to štát pripravil opatrenia, ktoré majú pomôcť v boji proti protestom aktivistov lepiacim sa na cestu či inak obmedzujúcim každodenný život bežných ľudí.

V prvom rade bude mať tamojšia polícia právomoc obdobné statické protesty jednoducho presunúť, aby sa zabránilo tomu, že hŕska aktivistov bude obmedzovať práva väčšiny. Lepenie na cestu, k budovám či iným osobám bude vnímané podľa britského práva ako trestný čin, píše agentúra TASR.

Marenie dopravných projektov? 3 roky väzenia

Briti venujú v rámci novej legislatívy špeciálnu pozornosť takzvanému tunelovaniu, čo je v praxi budovanie tunelov za účelom zastavenia výstavby inej infraštruktúry, často strategického významu. Za takýto počin po novom ekoaktivistom hrozia tri roky väzenia.

To sa samozrejme nepáči samotným demonštrantom. Aktivitsti združení pod hlavičkou známej organizácie "Just Stop Oil" už nové opatrenia stihli označiť za drakonické a hovoria, že cielia na mladých ľudí, ktorí len žiadajú udržateľnú budúcnosť.

Zdroj: TASR / foto: cz.depositphotos.com