Pretekári šampionátu F1 vcelku oprávnene vzniesli v priebehu posledných pár dní na Medzinárodnú automobilovú federáciu dotazy, či sa vôbec uskutoční Veľká cena Ruska v Soči, ktorá bola pôvodne naplánovaná na 23. až 25. septembra. FIA ešte včera vyhlásila, že „situáciu detailne sleduje“, niekoľko pilotov však bolo menej kompromisných.

„V tejto krajine by sme pretekať nemali,“ nechal sa počuť jeden najvplyvnejších mužov kolotoča F1 a štvornásobný šampión Sebastien Vettel. „Je mi ľúto nevinných ľudí, ktorí sú zabíjaní z hlúpych dôvodov,“ dodal a zároveň oznámil, že v Rusku nebude pretekať, aj keby šampionát pokračoval podľa obvyklého kalendára. Britské BBC informovali, že Vettel bol šokovaný udalosťami na Ukrajine a povedal, že „Rusko má veľmi zvláštne a šialené vedenie“.

Podobne sa na adresu vrcholných predstaviteľov ruského štátu vyjadril aj úradujúci šampión Max Verstappen, ktorý v zásade zopakoval Vettelove dojmy a dodal, že „keď je krajina vo vojne, nie je správne tam pretekať“. K uvedeným kolegom sa pridal tiež Fernando Alonso, ktorý oznámil, že je presvedčený, že FIA „urobí to najlepšie možné“. Stalo sa...

„Majstrovstvá sveta FIA formule 1 navštevujú krajiny po celom svete s pozitívnou víziou zjednocovať ľudí a spájať národy. Sledujeme vývoj na Ukrajine so smútkom a šokovaní a dúfame v rýchle a mierové riešenie súčasného stavu. Vo štvrtok večer formula 1, FIA a tímy diskutovali o postavení nášho športu a záver je, že za súčasných okolností je nemožné usporiadať Veľkú cenu Ruska,“ oznámila medzinárodná automobilová federácia vo svojom stručnom prehlásení.

Až na jednu výnimku...

Takmer jednostranné dojmy potvrdil okrem iných aj šéf tímu Red Bull Christian Horner. „Nechápem, ako by sme mohli v súčasnej klíme ísť do Ruska. Je to otázka pre riadiaci orgán a držiteľov komerčných práv, ktoré sú za rozhodnutie zodpovedné, verí ale niekto tomu, že by sa do septembra mohla situácia nejako zmeniť?“

Jediným pilotom, ktorý nemal s pretekaním v Soči problém, je 22-ročný ruský pretekár tímu Haas Nikita Mazepin, keďže jeho otec Dmitrij Mazepin je predsedom predstavenstva spoločnosti Uralkali, zároveň hlavným sponzorom stajne a na má blízke väzby priamo na Putina. „Podľa dohody s F1 sa preteky uskutočnia a určite ma tam uvidíte,“ povedal ešte včera Nikita Mazepin, dnes je ale všetko inak. Jeho tím Haas F1 dokonca na protest odstránil zo svojej techniky všetky nálepky Uralkali.

Sponzor tímu Haas F1 Dmitrij Mazepin má blízko k Putinovi, niet divu, že jeho syn má chuť v Soči pretekať.

zdroj: Shutterstock, FIA cez Autocar, Uralchem