Štýlový look, ladná silueta

Dizajn Lexusu je známy ostrými líniami a veľkou maskou chladiča v tvare vretena. LF-Z Electrified ukazuje, že tento štýl si vozidlá zachovajú aj v budúcnosti. Pri elektrickom automobile nie je maska chladiča v plnej veľkosti potrebná, ale Lexus predsa len od charakteristického tvaru neupustí. Vreteno je dokonca zakomponované ešte výraznejšie a ovplyvňuje celú siluetu vozidla. Pozoruhodné sú aj veľké kolesá a minimálne previsy. V zadnej časti priťahujú pozornosť svetlá vo forme vodorovného pásu s nápisom. Koncept LF-Z Electrified je pomerne veľké auto – meria takmer 4,8 m, čiže pripomína aktuálny model RX.

Minimalistický interiér zameraný na vodiča

LF-Z Electrified dostal interiér navrhnutý podľa nového konceptu, ktorý pomenovali Tazuna. Vodiča doslova ho obklopuje HUD s rozšírenou realitou, dotyková obrazovka multimediálnej sústavy a prepínače asistenčných systémov. Zámerom tohto usporiadania je uľahčiť prístup ku všetkým funkciám a zariadeniam, aby sa vodič čo najmenej pozeral mimo cesty. Je zaujímavé, že prístrojová doska a ďalšie prvky sú umiestnené pomerne nízko. Majú vytvárať dojem minimalistického, otvorenejšieho priestoru. Ten je umocnený aj plynulým prechodom z palubnej dosky na predné a zadné dvere a panoramatické sklenené strešné okno.

Digitálny osobný asistent

V aute budúcnosti – aj keď neďalekej – nemôžu chýbať moderné systémy sprevádzajúce vodiča a spolucestujúcich. Umelá inteligencia vedie so šoférom rozhovor, aby sa tak dozvedela o jeho preferenciách a životnom štýle. Výsledkom je, že auto môže podporiť osobu za volantom počas jazdy dodatočnými návrhmi alebo informáciami o cieli jazdy. Znie to ako hudba budúcnosti, ale smartfóny už dnes vedia predvídať a navrhovať naše ďalšie kroky. Úlohou takéhoto asistenta je, samozrejme, aj starostlivosť o bezpečnosť. Napríklad senzory auta monitorujú okolie a varujú vodiča, keď sa blíži auto alebo bicykel, aby predišiel nehode pri vychádzaní z auta na okraji cesty. 

Žeby konečne nový multimédiálny systém?

Lexus zdôrazňuje, že LF-Z Electrified bol vybavený úplne novým multimediálnym systémom, ktorý bude onedlho k dispozícii aj v sériových modeloch. To by bola pre značku po dekáde tvrdohlavého presadzovania prostredia, v ktorom sú doma asi len tvorcovia, veľké plus. Dnes je možné bez preháňania povedať, že infotaiment Lexusu je najslabšou stránkou inak ozaj skvelých produktov. Zvukom ostávajú naďalej verní špičkovej audio značke Mark Levinson novej generácie. Ten zaručuje skvelú kvalitu zvuku vďaka presnej kontrole reproduktorov. Funkcia potlačenia šumu znižuje hluk pozadia a uľahčuje konverzáciu.

Priehľadnosť strechy sa zmení stlačením gombíka

Za pozornosť stojí panoramatická strecha. Je vyrobená z prepínateľného elektrochromického skla, ktoré dokáže byť priehľadné a po chvíli zase matné. Strecha tiež môže byť podsvietená osvetlením napodobňujúcim hviezdnu oblohu. V jej strede má Lexus dotykový panel, ktorý uľahčuje komunikáciu medzi ľuďmi v prvom a druhom rade sedadiel. Zadné je možné sklopiť späť do ležiacej polohy a využívať funkciu masáže.

Podeliť sa o Lexus nikdy nebolo jednoduchšie

Pri modeli LF-Z Electrified použil Lexus digitálny systém otvárania, ktorý umožní požičať auto rodine alebo priateľom bez nutnosti odovzdávania fyzického kľúča. Funkcie automobilu, vrátane otvárania a zatvárania dverí, možno ovládať na diaľku pomocou telefónu. Digitálny kľúč tiež dokáže sprístupniť vozidlo službe a uľahčuje jeho zaradenie do systému zdieľania automobilov. Nový koncept Lexusu neobsahuje klasické kľučky. Boli nahradené automatickými, ktoré sa vysúvajú z karosérie automobilu, keď sa k autu priblíži osoba s kľúčom. Stačí sa dotknúť snímača vo vnútri rukoväte a otvorí sa centrálne zamykanie. Pri vystupovaní sa dvere otvoria po stlačení tlačidla.

Nová kvalita jazdy

Zástupcovia Lexusu takmer na každom kroku opakujú, že aj napriek moderným systémom na podporu vodiča vám ich autá umožnia vychutnať si radosť z nezávislej jazdy aj v budúcnosti. Rovnaké je to pri koncepte LF-Z Electrified, ktorý zdôrazňuje pútavý jazdný charakter budúcich elektromobilov.
 
Svoju filozofiu riadenia označujú Japonci výrazom Lexus Driving Signature. V rámci nej sa spájajú skúsenosti získané pri vývoji vysoko výkonných automobilov a nové možnosti, ktoré ponúka elektrický pohon. Ten dáva dizajnérom omnoho väčšiu slobodu. LF-Z Electrified dostal nový pohon všetkých kolies DIRECT4, ktorý umožňuje prenos sily a krútiaceho momentu elektromotora nezávisle na každú nápravu. 

K tomu treba pripočítať novú platformu, v rámci ktorej sú batérie dômyselne umiestnené pod podlahou. Takéto usporiadanie zaručuje nízke ťažisko a optimálne rozloženie hmotnosti.  Koncepčné vozidlo zrýchli na stovku iba za tri sekundy.  Trvá mu to podstatne kratšie ako slávnemu superšportiaku LFA. 

Ohlasuje zásadné zmeny

Koncept LF-Z Electrified je iba ochutnávkou veľkých zmien. Predstavitelia Lexusu oznámili, že do roku 2025 uvedie značka na trh 20 nových alebo vylepšených modelov, medzi ktoré bude patriť viac ako 10 batériových elektromobilov, plug-in hybridov a full hybridov. Lexus má takisto v úmysle posilniť svoju ponuku sedanov a SUV-čiek. Ďalej chcú preskúmať možnosti vstupu na trh aj v úplne nových segmentoch automobilov, ako sú napríklad športové vozidlá.