Keďže prémiová automobilka Lexus patrí pod koncern Toyota, hybridný pohon má zapísaný v génoch. S uvedením rýdzo elektrického modelu však rovnako ako jej materská firma dlho otáľala. Zhruba pred rokom to zmenil batériový variant typu UX, ktorý sa vyrába aj s benzínovými motormi. Teraz chystá Lexus príchod svojho prvého čistokrvného elektromobilu.

Novinka ponesie označenie RZ. Japonský výrobca ju aktuálne ukazuje na prvých záberoch, fotografiami i krátkym videom jasne dokumentuje vernosť súčasnému dizajnovému jazyku značky. Karosériu teda budú charakterizovať najmä ostré hrany. Vpredu sa objaví nová interpretácia typickej masky chladiča, tá nie je pre absenciu spaľovacieho srdca potrebná.

Lexus RZ

Profil elektromobilu pripomína typ RX. Kontrastne lakované zadné stĺpiky sú však v tomto prípade podstatne viac skosené, rovnako ako okno lemované zhora i zdola spojlermi. Vzadu upútajú koncové svetlá tvorené tenkým prepojeným pásom diód. Z týchto detailov sa zdá, že Lexus RZ bude vyzerať atraktívne a poriadne dynamicky.

S vzhľadom má podľa automobilky korešpondovať i technická stránka, ktorá je založená na modulárnej platforme e-TNGA vyvinutej spoločne so Subaru. Lexus RZ bude teda blízkym príbuzným modelov Toyota bZ4X a Subaru Solterra. Tie ponúkajú na výber z dvoch verzii pohonu a prémiový súrodenec na tom môže byť rovnako.

Lexus RZ

Parametre príbuzných už poznáme

Už predstavená dvojica sa bude montovať vpredu uloženým elektromotorom dosahujúcim výkon 150 kW (204 k) alebo ako štvorkolka využívajúca agregát s maximom 80 kW (109 k) na každej osi. Celkový výkon je teda 160 kW (218 k). Batéria sa kapacitou 71.4 kWh by v ich prípade mala vystačiť na dojazd asi 450 km, nabíjať ju možno najviac výkonom 150 kW.

Lexus RZ nepochybne použije množstvo rovnakých komponentov ako jeho rodina, svoju pozíciu v hierarchii však môže teoreticky obhájiť aj lepšími technickými parametrami. Na zverejnenie konkrétnych čísel si zatiaľ musíme počkať. Elektrické SUV dorazí na trh už o niekoľko mesiacov, jeho obchodný štart je naplánovaný na prvú polovicu budúceho roka. Premiéra sa teda odohrá onedlho.