Prekročí ropa 100 dolárov za barel?

Ceny benzínu v priebehu tohto týždňa u nás mierne klesli a sú na úrovni niečo pod 1,70 eura za liter. Na istý čas sa však treba pripraviť na to, že ďalšie podobné pozitívne správy pre vodičov pravdepodobne neprídu. Kartel OPEC má totiž plán, ktorý sa vodičom veru páčiť nebude – ide ďalej obmedzovať množstvo dostupnej ropy na trhu, čo povedie zrejme k tomu, že jej cena stúpne.

„Hlavným dôvodom, prečo OPEC pristúpil k predĺženiu súčasných šrktov v produkcii, je, aby udržal ceny na pre nich atraktívnych úrovniach,“ vysvetľuje pre TVnoviny.sk analytik Domonik Hapl. Ropa sa dnes predáva za menej ako 90 dolárov, ropné štáty a korporácie ju chcú, neprekvapivo, vytlačiť do výšin – zohľadňujúc aktuálny dopyt po vzácnej surovine a snahu dosiahnuť najvyššie možné zisky z jej predaja.

Analytik Boris Tomčiak v tejto súvislosti pre TVnoviny.sk odhadol zdražovanie palív počas najbližších dvoch týždňov na úrovni dvoch až troch centov za natankovaný liter paliva. Motoristom hrá do karát aspoň koniec letnej sezóny dovoleniek a neistá ekonomická situácia. V opačnom prípade by zdražovanie na pumpách mohlo byť ešte výraznejšie. Pripomeňme, že pri nafte bude v najbližšom období tlačiť ceny nahor aj blížiaca sa vykurovacia sezóna.

Aj keď sa nateraz nedá bezprostredne hovoriť o tom, že by ceny na benzínkach atakovali dve eurá za liter pohonných hmôt ako minulý rok, pokračovanie zdražovania by nás mohlo k tejto psychologickej hranici opäť nepríjemne priblížiť.

Zdroj: TVnoviny.sk / foto: Xenex