Na autosalóne v Ženeve uvidíme už štvrtého člena rodiny I.D. od Volkswagenu. Tieto elektrické koncepty najprv začali ako I.D. mestský elektromobil, potom I.D. Crozz ako crossover a tretí predstavili I.D. Buzz ako MPV model. Štvrtým do party sa pridá luxusný I.D. VIZZION. Je to teda možný nástupca Phaetona?

Štvrtým konceptom I.D. je luxusná limuzína bez volantu a pedálov.

Bude I.D. VIZZION nástupcom Phaetonu?

Koncept je dlhý 5,11 metra. Kombinovaný výkon 2 elektromotorov je 225 kW (306 k) a dojazd je údajne až na úrovni 665 km. Maximálna rýchlosť by mala byť 180 km/h, teda elektronicky obmedzená kvôli vyššiemu dojazdu. Lítium-iónové akumulátory majú kapacitu 111 kWh, napríklad Tesla Model S 100D má kapacitu „len“ 100 kWh. Údaj je to teda naozaj zaujímavý. Elektromobil má samozrejme pohon všetkých 4 kolies.

Prvotná skica exteriéru znázorňuje veľkú limuzínu, ktorá by naozaj mohla byť nástupcom Phaetonu. Väčšie prekvapenie nastáva však vnútri, kde absentuje volant aj pedále. Autonómne autá tak zohrávajú v podobe konceptov stále väčšiu rolu. Je to ale tak správne? Uvidíme časom. VW chce už v roku 2020 uviesť na trh prvý model I.D., po ňom spomínaný crossover a MPV. Či sa do sériovej podoby prederie aj I.D. VIZZION, zostáva otázne. Určite by však bol zaujímavou voľbou k bežne zaužívaným limuzínam alebo konkurentom k Tesle Model S.

Interiér bez pedálov a volantu je z dnešného pohľadu trocha sci-fi.