Predvlani na jeseň vstúpilo Maserati do novej éry, odhalilo superšport MC20 vybavený vlastným šesťvalcom Nettuno. Už pri premiére kupé sa šuškalo o príprave otvorenej verzie. Tesne pred minuloročnými Vianocami sme ju mohli vidieť vo forme maskovaného prototypu, v týchto dňoch sa odohrala oficiálna premiéra.

Otvorená karoséria alebo sklo

Roadster prichádza s prívlastkom Cielo, ktorý v taliančine znamená oblohu. Prístup k nej ponúkne Maserati v dvoch formách. Štandardne totiž má skladaciu strechu s elektrochromatickým sklom od spoločnosti Webasto, ktorá dokáže na povel zmeniť svoju priehľadnosť. Fungovať má v rozmedzí teplôt -30 až +85 stupňov Celzia.

Plne automatizovaná zmena formy karosérie trvá 12 sekúnd, strecha sa ukladá pod kryt v prepracovanej zadnej časti. Sklo odhaľujúce pohonnú jednotku chýba. Za sedadlami sú klasické aerodynamické hrče, medzi ktorými je drobné vysúvateľné okno. Vďaka premyslenému umiestneniu strechy sa nijak nezmenšil batožinový priestor. Je to dobrá správa, už pri kupé je totiž skromný. K zadným 100 litrom sa pridáva 50 litrov pod prednou kapotou.

Úprava karosérie zvýšila hmotnosť vozidla, rozdiel však nie je priepastný. Maserati hovorí o prírastku len 65 kilogramov. Znamená to, že pohotovostná hmotnosť modelu MC20 Cielo dosahuje 1 540 kg. Pohon talianskeho exota sa nijako nezmenil. Srdcom roadsteru je trojlitrový biturbo šesťvalec doplnený osemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou, ktorý poháňa zadné kolesá.

Mierne zhoršenie dynamiky

Motor dosahuje maximálny výkon 463 kW (630 k) a krútiaci moment 730 Nm. Otvorený model rozbehne na stovku za rovné tri sekundy, čo je o desatinu viac než pri kupé. V prípade disciplíny 0-200 km/h znamená čas 9,2 s zhoršenie o štyri desatiny. Mierne klesla aj maximálna hmotnosť, talianska automobilka hovorí o hodnote presahujúcej 320 km/h.
 

Nárast očakávame na poli ceny, Maserati ale zatiaľ žiadnu čiastku nezverejnilo. Automotive News Europe hovorí o sume 260-tisíc eur. Zároveň uvádza, že predaj sa začne v prvej polovici budúceho roka. Na oficiálne potvrdenie alebo vyvrátenie spomínanej sumy si teda asi ešte niekoľko mesiacov počkáme.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 27 obrázkov