Klebety o novej platforme Mazda, ktorá prinesie zadný pohon a radové šesťvalce, potešili mnohých. Japonská automobilka ich už potvrdila. Čoskoro ich pretaví do reality, odhalí prvé vozidlo postavené na architektúre navrhnutej pre viacero budúcich modelov z radu Large Product Group. Takmer presne o mesiac bude mať premiéru SUV s označením CX-60.

Debut novinky navrhnutej pre užšie cesty Európy a Japonska sa odohrá 8. marca. Oznamuje to upútavka, v ktorej je krátko vidieť typ CX-60 v charakteristickej červenej farbe. Zábery zachytávajú bočnú siluetu a časť diódového svetlometu zasahujúceho do masky chladiča. O niečo viac z dizajnu sme mali šancu vidieť už v novembri, kedy sa na internet dostali prvé fotografie chystaného päťmiestneho SUV.

Debutovať má ako plug-in hybrid

Platforma bude prispôsobená na elektrifikáciu. Mazda CX-60 bude prvý plug-in hybrid značky a práve v takejto forme má debutovať. Žiaden drobný spaľovací motor tu nečakajte. Hirošima stavila na overený benzínový štvorvalec s objemom 2,5 litra, ktorý doplní jeden elektromotor. Pohon vyvinie výkon vyše 300 koní. Pravdepodobne pôjde na obe nápravy, čo naznačujú slová automobilky. Tá hovorí o väčšej istote za volantom a zážitku z jazdy v najširšej možnej škále scenárov.

Pod kapotou typu CX-60 sa objavia aj benzínové (Skyactiv-X) a naftové (Skyactiv-D) šesťvalce s mild-hybridnou 48-voltovou asistenciou. Ďalším modelom využívajúcim novú platformu bude na budúci rok model CX-80, ktorý prinesie rad sedadiel navyše. Tieto vnútornosti dostane taktiež Mazda6 nasledujúcej generácie. Ešte skôr ale asi spoznáme duo širších SUV navrhnutých pre USA a ďalšie svetové trhy, tie ponesú prívlastky CX-70 a CX-90. 

Zdroj: Mazda