Príde aj do Európy

Počas minulého týždňa predstavila Mazda ďalšieho člena svojej športovo-úžitkovej rodiny, ktorý dostal označenie CX-50. Nateraz debutoval vo verzii určenej pre americký trh. Na starom kontinente ho asi neuvidíme, do európskych obchodov sa však chystá typ CX-60. Jeho dizajn už z veľkej časti nie je tajomstvom.

Japonská novinka bola nedávno prichytená kompletne bez kamufláže, pravdepodobne počas výroby oficiálnych mediálnych materiálov. Na obrázky pochádzajúce z medzičasom stiahnutého videa od CSK Review Channel upozornila stránka paultan.org. Vidieť na nich prednú časť vozidla, ktorá sa drží dizajnového jazyka Kodo a obsahuje svetlomety zasahujúce tenkou diódovou linkou až do masky chladiča.

Jeden z dvoch zachytených exemplárov má rám masky čierny, rovnako ako spätné zrkadlá a disky kolies. Pravdepodobne ide o športovo štylizovaný variant bez technických úprav. Na fotografiách si nemožno nevšimnúť proporcie karosérie, ktoré naznačujú prelomovú techniku skrývajúcu sa pod ňou. Ide najmä o dlhú prednú kapotu. Tá prezrádza, že pripravované stredne veľké SUV bude skutočne postavené na platforme so zadným pohonom a ponúkne radové šesťvalcové motory. 

O technike zatiaľ nemáme bližšie detaily. Neoficiálne sa hovorí o objemoch 3,0 až 3,3 litra, pričom popri zážihových a naftových agregátoch sa spomína aj výnimočný benzín Skyactiv-X. Pohoné jednotky budú vybavené 48-voltovým mild-hybridným ústrojenstvom, okrem toho sa má vozidlo montovať aj ako plug-in hybrid so zážihovým štvorvalcom. Na viac informácií si musíme počkať. Mazda ešte neprezradila, kedy plánuje typ CX-60 predstaviť.