Tento rok IIHS sprísnil kritériá

Zoznam najbezpečnejších áut preto obsahuje o polovicu menej vozidiel ako minulý rok. Tituly Top Safety Pick+ a Top Safety Pick (americký ekvivalent Euro NCAP) sú nie je v USA a Kanade, ale na celom svete mimoriadne rešpektované a uznávané výsledky v oblasti aktívnej a pasívnej bezpečnosti vozidiel.

Najdôležitejšie ocenenie Top Safety Pick+ získalo až päť modelov značky Toyota a dokonca všetky SUV-čka od Lexusu. Medzi najbezpečnejšie autá, ktoré si môžete kúpiť v amerických showroomoch, patrí sedan strednej triedy Camry, 7-miestne SUV-čko Highlander, obľúbený minivan Sienna i a pick-up Tundra s dvoma druhmi karosérie. Všetky SUV-čka značky Lexus, od kompaktného modelu UX, cez stredne veľké NX a NX Plug-in Hybrid až po veľký RX ukázali výnimočnú úroveň aktívnej a pasívnej bezpečnosti.

Ocenenie Top Safety Pick udelil IIHS sedanu a hatchbacku Toyota Corolla, trom stredne veľkým SUV-čkam RAV4, Venza a RAV4 Prime (Plug-in Hybrid) a sedanu ES 350h od Lexusu. Všetky tieto autá preukázali v nárazových testoch najvyššiu úroveň ochrany pasažierov, disponujú kvalitnými svetlometmi a účinnými systémami na zabránenie zrážky s chodcami cez deň aj v noci.

Tento rok sa pre sprísnenie kritérií kvalifikovalo len 48 áut

Z nich získalo 28 ocenenie Top Safety Pick+ a 20 splnilo normy Top Safety Pick. Pre porovnanie, minulý rok, keď boli autá testované a hodnotené podľa predchádzajúcich požiadaviek, IIHS vymenoval až 101 víťazov, z ktorých 65 vozidiel získalo najvyššie hodnotenie Top Safety Pick+.

Tento rok je víťazov menej, pretože sme sprísnili kritéria získania ocenení, aby sme motivovali  výrobcov v snahe vyvíjať a popularizovať najnovšie bezpečnostné technológie,“ vyjadril sa David Harkey, prezident IIHS. „Víťazné modely sú skutočnými vzormi hodnými nasledovania z hľadiska predchádzania zrážkam, odolnosti voči nárazom a ochrany cestujúcich.“

Najväčšou zmenou v kritériách udeľovania oboch ocenení bolo vytvorenie náročnejších podmienok testu pri bočnom náraze do auta. Podľa aktualizácie musí každé auto absorbovať o 82 % viac energie nárazu ako predtým. Na to, aby sa vozidlá kvalifikovali do Top Safety Pick, musia dosiahnuť jedno z dvoch najvyšších hodnotení – good (dobré) alebo accetable (prijateľné). Trieda Top Safety Pick+ vyžaduje najvyššie hodnotenie good.

zdroj: IIHS.org