Ak automobilka vyrobí len tri kusy z nejakého konkrétneho modelu (niektoré zdroje hovoria o štyroch), je jasné, že stretnúť ich na jednom mieste je skoro nemožné. To sa ale aktuálne podarilo, v Kopřivnicích sa stretli všetky tri MTX Tatra V8, biele, červené a čierny. Stalo sa tak vôbec prvý krát.

Superšport z Kopřivnice

Tento dvojmiestny automobil je postavený s využitím mechanických komponentov Tatry 613. Priestorový rám zvarený z oceľových trubiek niesol vzadu nad nápravou umiestnený vidlicový zážihový osemvalec, ktorý s karburátorom ponúkal 160 kW (218 koní) a so vstrekovaním 225 kW, teda 306 koní. Maximálna rýchlosť by mala byť v prípade slabšej verzie 246 km/h, silnejšej by mala zvládnuť 265 km/h. Zrýchlenie z 0 na 100 km/h trvá 6,2, respektíve 5,6 sekundy.

Pozoruhodná je tiež informácia z firmy Metalex, ktorá sa chystá postaviť 10-kusovú reedíciu. V spoločnosti majú k dispozícii technickú dokumentáciu a aj výrobné prípravky, obnovenej malosériovej produkcii by tak nemalo nič stáť v ceste. Cena by mala atakovať hranicu 10 miliónov korún, teda niečo okolo 410 tisíc eur. Na značky by sa mali vozidlá dostať formou prestavby T613, teda stačí nájsť prihlásené modely a projekt môže začať. Riaditeľ Metalexu Petr Bold dokonca prezradil, že už majú vážnych záujemcov aj s pripravenými finančnými zálohami.

Možnosť vidieť všetky tri pôvodné kusy je samozrejme jedinečnou príležitosťou, ktorá sa už nemusí opakovať. Preto pripomíname, že v Kopřivnicích budú vystavené do 2. marca 2024.

Zdroj: Tatra muzeum FB, auto.cz, garaz.cz