Lexus ES je synonymom spoľahlivosti a elektrifikácie prémiového segmentu

Lexus je naprieč modelovou ponukou už dekády synonymom pre spoľahlivosť a trvácnosť, vysokú kvalitu spracovania a materiálov. Po modeloch RX a LS ide o tretí globálne predávaný model, v ktorom bol predstavený hybridný pohon. Od roku 2012 jazdí na cestách po celom svete 501 439 hybridných vozidiel ES. To znamená, že každé piate elektrifikované auto tejto značky je limuzína zo segmentu E-Premium.

7. generácia debutovala v roku 2018, modernizácia prebehla v roku 2021. Pre tento rok prináša Lexus ES ešte ďalšie dôležité drobnosti. Auto dostalo prepracovanú stredovú konzolu s novým, ľahko ovládateľným a rýchlym multimediálnym systémom, ktorý má zabudovanú cloudovú navigáciu. Tá poskytuje dopravné informácie o udalostiach na trase v reálnom čase pre lepšie plánovanie ciest bez zbytočných zdržaní. Ďalej môže zahŕňať aj údaje o cenách paliva alebo voľných parkovacích miestach. V prípade výpadku cloudového pripojenia je naďalej zaistené pokrytie pomocou vstavanej navigácie. Jej dostupnosť závisí od konkrétneho trhu. 

Lexus ES 300h je teraz vybavený aj palubným asistentom Hey Lexus, ktorý reaguje na hlasové príkazy umožňujúce ľahšie volanie, ovládanie audiosystému a klimatizácie alebo vyhľadávanie na internete. Asistent podporujúci 19 rôznych európskych jazykov, vrátane slovenčiny, rozpoznáva a reaguje na pokyny zadávané prirodzenou rečou. Vybrané funkcie auta je navyše možné ovládať na diaľku pomocou smartfónu s aplikáciou Lexus Link. Vodič môže napríklad ešte pred cestou zamknúť alebo odomknúť dvere vozidla, zapnúť výstražné svetlá, klimatizáciu alebo kúrenie.

Na Slovensku Lexus ES 300h s efektívnym hybridným pohonom a zvýhodnením až 13 000 eur

Hybrid 4. generácie s 2,5-litrovým motorom a celkovým výkonom 218 k zrýchli z 0 na 100 km/h za 8,9 sekundy. To možno neohúri. Najväčšou výhodou je super nízka spotreba. Model ES 300h dosahuje v kombinovanom cykle priemerný výsledok len 5,1 – 5,4 l/100 km v závislosti od výbavy.

Slovenskí zákazníci môžu vyberať až z 9 úrovní výbav a 7 farieb exteriéru. Najčastejšie objednávaným variantom ES 300h je výbava Limited Edition s aktuálnym cenovým zvýhodnením až 13 000 €. Zákazník tak získa bohato vybavené vozidlo už za neuveriteľných 49 900 €. Autá v tomto prevedení najčastejšie opúšťajú autosalóny vo farbe čierna grafitová. Lexus ES je v najnovšej verzii oceňovaný ako auto, ktoré je dokonalou kombináciou komfortu, spoľahlivosti, perfektne odhlučnenej kabíny a efektívnej a hospodárnej jazdy.

zdroj: Lexus News