Len pre úplnosť by sme asi mohli pripomenúť, že chystaná talianska novinka nebude prvým benzín-elektrickým Lamborghini. Tento primát drží model Sián FKP 37 z roku 2019, ktorý svojho času vzdal hold zosnulému Ferdinandovi Karlovi Piëchovi, narodenom v roku 1937.

Prvý hybrid od Lamborghini je Sián z roku 2019.

Automobilka ich vyrobila len 63 a o necelý rok neskôr pridala 19 kusov Roadstera, ich hybridná technika však bola skôr symbolická, než že by nejako zásadne posúvala výkony tohto auta. Základom bol atmosférický 6,5-litrový dvanásťvalec s výkonom 785 koní, ktorému asistoval do robotizovaného manuálu integrovaný malý elektromotor s výkonom len 34 koní. O niečo zaujímavejšie bolo, že Sián nedostal klasické prídavné akumulátory, ale elektrickú energiu akumuloval pomocou superkondenzátorov.

Americký MotorTrend s odvolaním na svoje zdroje blízke Lamborghini tvrdí, že nástupca Aventadoru tým istým smerom nepôjde. Kvôli prísnym emisným normám bude potrebovať väčší batériový paket, aby bol schopný jazdiť desiatky kilometrov čisto na elektrický pohon. A to okrem iného znamená i výkonnejší elektromotor.

Niektoré zdroje naznačujú, že by mohli byť dokonca dva a starať sa o pohon kolies prednej nápravy, MotorTrend ale hovorí niečo iné. Jeho informátori prezradili, že elektrická jednotka má byť dostatočne malá, aby sa dala umiestniť medzi evolučne vylepšený atmosférický dvanásťvalec a prevodovku. Kombinovaný výkon? Údajne až 1050 koní.

Zdá sa teda, že V12 má pred sebou ešte pár ďalších rokov života, informácie o použitej prevodovke sa ale opäť rozchádzajú. Niekto hovorí, že by auto (údajne by sa malo volať Tormenta) malo dostať osemstupňovú dvojspojkovú prevodovku, iní zase kontrujú, že sa nový model vráti s automatizovaným manuálom a šklbanie pôvodnej koncepcie vyhladí práve elektromotor, všetko sú to ale zatiaľ len dohady.

A kedy sa Lamborghini Tormenta V12 objaví na trhu? Dátum svetovej premiéry a uvedenie na trh možno nie je tak ďaleko, ako by sa mohlo zdať. Novinka by sa mohla k prvým zákazníkom dostať už v roku 2023, predpokladaná cena by sa mala pohybovať okolo 500 tisíc eur.

zdroj a ilustrácia: MotorTrend, Car, Varryx