Zima je preč, povinnosť zimných pneumatík sa skončila už aj v krajinách ako napríklad Rakúsko, kde platila ešte do polovice tohto mesiaca, a to v prípade nepriaznivého počasia.

Mnohí motoristi budú i tento rok potrebovať nové letné pneumatiky. Na čo sa majú pripraviť? Dobrou správou je, že sa podarilo zažehnať predchádzajúce problémy s dostupnosťou pneumatík pre autá.

Hoci aj dnes sa môže stať, že niektorý konkrétny rozmer pneumatiky vybranej značky dočasne nezoženiete, všeobecne nie je problém zohnať patričnú náhradu, uvádza hovorca rakúskeho združenia predajcov pneumatík Herbert Wadel.

Ceny pneumatík sa však oproti minulému roku zvýšili v priemere o 20 %!

Dôvodom je vojna na Ukrajine. Kriticky dôležité výrobné suroviny totiž pochádzajú práve z dvoch krajín zapojených do konfliktu. Vplyv má aj situácia v energetike. Výroba pneumatík je energeticky náročná.

Ako si kúpiť pneumatiky?

Dopyt po pneumatikách zostáva vysoký, no orientovať sa v ich ponuke nemusí byť pre každého jednoduché.

Ide pritom o jednu z najdôležitejších častí auta, ktorá do veľkej miery ovplyvňuje vašu bezpečnosť. A nielen to. Najlepšie je preto pri výbere zobrať do úvahy celý rád parametrov vrátane priľnavosti na mokrom i suchom povrchu, valivého odporu, komfortu či hluku.

Kúpu správnych pneumatík neradno podceňovať a už vôbec sa neoplatí pozerať len na cenu. Nuž a mnohým vodičom nemusíme pripomínať, že pred nástupom letnej sezóny by spolu s prezutím mali myslieť aj na kontrolu rezervnej pneumatiky (týka sa samozrejme áut, ktoré ju majú).

Zdroj: ÖRF