Zdá sa, že v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi generáciami nový Type-R dospel. Teda dúfame, že to nie je celkom pravda a že novinka postavená na báze jedenástej generácie Hondy Civic bude zo sedadla vodiča nemenej zábavná, jej dizajn je ale tentoraz veľmi umiernený, možno až nenápadný.

Auto prišlo o celú hromadu krikľavých spojlerov, hrán a samoúčelnej bižutérie a namiesto toho tu máme decentne vyzerajúci stroj, ktorý sa svojimi uhladenými líniami vracia niekam k sedanu Type-R s typovým označením FD2 z roku 2007.

Je to samozrejme dôsledok celkovej zmeny štylistického smeru základného sériového auta, ktoré pôsobí o kus skromnejšie, napriek tomu si ale nemyslíme, že by nový športový model vyzeral nudne.

Svoj potenciál dáva na obdiv len v náznakoch a na prvý pohľad tento model zaujme len tých, ktorí budú vedieť, kam pozerať. Napríklad na prepracovaný predný nárazník s integrovaným spojlerom a nasávacími otvormi po stranách, červené logá i strmene lakované v rovnakej farbe alebo väčšie kolesá. Vlastne jediným detailom, ktorý bude na novom aute volať „všimni si ma“ je krídlo na dverách batožinového priestoru.

Nové CTR nám v mnohom pripomína japonský Type-R sedan z roku 2007.

Nemyslíme si, že by mohol tento odklon od pôvodnej teatrálnosti osloviť všetkých. Mnohým sa vyzývavosť posledných modelov páčila a z novej Hondy Civic Type-R budú možno sklamaní. Nám je ale z nejakého dôvodu bližšia sila, ktorá nemá potrebu vykrikovať do sveta svoje schopnosti divokými ozdobami.

zdroj: Civic11forum