Škoda chystá pomerne veľké zmeny. Týkajú sa nielen nového dizajnu pripravovaných budúcich produktov, prepracovaného loga, ale tiež techniky. Česká značka totiž v tejto chvíli predáva len jediný elektromobil (Enyaq v dvoch karosárskych verziách), a to je podľa súčasnej politiky nadradeného koncernu VW málo.

Že sa pod pokrievkou vývojového oddelenia v Česane niečo varí, naznačila i nedávna (marcová) tlačová správa, v ktorej Škoda potvrdila nový štylistický smer nazvaný Modern Solid a vypustila zámerne rozostrenú fotografiu crossoveru, ktorý má novú orientáciu reprezentovať.

Aj keď to Česi vyslovene nepotvrdili, predpokladáme, že aktuálne odhalená ilustrácia interiéru konceptu Vision 7S zachytáva to isté auto, ktoré sme videli na rozmazanom obrázku. Naznačuje to tvar zadných stĺpikov i bočných okien za zadnými dverami, ak keď je samozrejme možné, že Škoda vyvíja viac áut s podobnými detailmi.

Čo o novom koncepte 7S zatiaľ vieme? Dominantou jeho interiéru má byť mohutný stredový tunel s integrovanou detskou sedačkou patriacou do rodiny Simply Clever riešení, symetrická palubná doska s veľkým (možno čiastočne otočným) dotykovým displejom a dnes síce populárny ale inak samoúčelne „hranatý“ volant.

„Veget“ vodiča na prvý pohľad naznačuje, že škodovka by mohla mať autonómne riadenie vyššej úrovne, ale nezapnuté bezpečnostné pásy naznačujú oveľa prozaickejšiu a pravdepodobnejšiu situáciu – posádka na palube len relaxuje a zabíja čas na parkovisku pri nabíjaní.

To nie je vtip. Stačí zverejnený obrázok trochu zosvetliť a zistíte, že skutočne pozeráte zhora na auto pripojené na nabíjačku a pasažieri jednoducho čakajú, kedy budú môcť pokračovať v ďalšej ceste. Zo záberu sa tiež zdá, že predné sedadlá je možné čiastočne otočiť, bezpečnostné pásy sú integrované priamo do operadiel a je tu ešte jedna vec, na ktorú Škoda priamo upozorňuje vo svojej oficiálnej tlačovej správe. Píše v nej o dotykových tlačidlách s takzvanou haptickou odozvou, ktoré dnes nájdete napríklad v najnovších Audi.

Ambientné osvetlenie by malo spĺňať nielen svoju tradičnú úlohu, teda navodiť nejakú atmosféru na palube, ale malo by byť zároveň schopné osvetliť priestor okolo auta pri nastupovaní či vystupovaní, a tiež signalizovať úroveň nabitia akumulátora. Zaujímavé sú tiež držiaky na tablety či iné multimediálne zariadenia na zadnej strane operadiel a Škoda hovorí, že na tomto mieste nájdete aj integrované batohy.

Mimochodom, aby mala posádka v režime Relax viac miesta, auto má dopredu posuvnú palubnú dosku, nechýbajú zrejme proti sebe otvárané dvere (vonkajšie kľučky to naznačujú) a tiež nápisy Škoda na zadných bočných stĺpikov. Viac detailov o novom koncepte Vision 7S pre vás v tejto chvíli nemáme, možno sme ale len niečo prehliadli. Ďalšie skúmanie je na vás...

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 6 obrázkov

zdroj: Škoda Auto