Povinné zmluvné poistenie bude mať z finančného hľadiska väčšie krytie. Po novom sa má od augusta 2024 zvýšiť jeho maximálna výška z 5,24 milióna eur na 6,45 milióna eur. Posunúť smerom nahor by sa mal taktiež hranica plnenia čo sa týka škody na majetku, píše agentúra ČTK. V súčasnosti je hranica na úrovni 1,05 milióna eura a po zmene má byť 1,3 milióna eur.

Sprehľadniť by sa mal prístup poistovní k stanovovaniu výšky škody, platiť majú jednotné transparentné pravidlá.

„Doterajší systém nebol jednotný a každá poisťovňa si výšku škody určovala podľa svojich vlastných pravidiel. Často sa preto stávalo, že poškodení boli nespokojní s priznanou výškou priznaného poistného a spory tak končili na súdoch,“ vysvetlilo ministerstvo financií.

Nový prístup k sankciám v rámci PZP

Nestihli ste sa skontakotvať s poisťovňou z objektívnych príčin? Či už zmeškáte nahlásenie poistnej udalosti, prípadne sa vám nepodarí načas vykonať iný úkon, poisťovňa voči vám po novom nebude môcť uplatniť sankcie a znevýhodniť vás, ak preukážete objektívne dôvody.

Pokutovať klientov využívaním takzvaného regresu nebudú môcť poisťovne ani vtedy, ak sa omeškajú s platbou za povinnú poistku auta.

„Ak napríklad klient zabudol alebo nemohol načas zaplatiť PZP (a to aj napriek tomu, že zmluva bola stále platná), poisťovňa mohla voči klientovi uplatniť regres (sankciu) na uhradené poistné plnenie aj vo výške 100 % vyplatenej náhrady. Takýto postup podľa MF SR nebol spravodlivý,“ konštatuje ministerstvo.

Zaplatíme viac za poistky?

Už teraz sa dá predpokladať, že výhody pre motoristov, ktorí platia PZP za svoje auto, nebudú zadarmo. Samotný štát priznáva, že potenciálne počíta s istým rastom cien poistiek. Otázne je, o koľko.

Ministerstvo predpovedá skôr menší vplyv na nárast cien poistiek, pričom tento nemá byť zásadný v kontraste s ďalšími faktormi, ako sú inflácia, ceny servisných úkonov a dielov atď. Kvôli nim poisťovne beztak pravidelne valorizujú ceny poistiek svojich klientov.

Zdroj: ČTK / foto: cz.depositphotos.com