Audi začalo pri navrhovaní nových kolies používať umelú inteligenciu. Nie, ľudskú kreativitu, respektíve prácu dizajnérov zatiaľ nenahradí, ale technológia s názvom FelGAN má inžinierom pomôcť s inšpiráciou. 

Algoritmus, ktorý sa neustále zlepšuje

Ak vás v prvom rade zaujal už samotný názov a snažíte sa prísť na vyššie uvedenú skratku, nenamáhajte sa s hľadaním. Ide o spojenie nemeckého slova „Felge“ čo v preklade znamená disk a „GAN“, čo je skrátený názov pre Generative Adversarial Networks. GAN je formou samoučiaceho sa počítačového programu, ktorý používa dva algoritmy, ktoré proti sebe v princípe súťažia. Oba algoritmy sú pritom navrhnuté tak, aby sa učili zo svojich chýb a neustále sa zlepšovali.

Princíp je nasledovný. Jeden z dvoch algoritmov, označený ako generátor, vytvára umelé obrazy diskov kolies. Druhý algoritmus, „diskriminátor“, vidí výber obrázkov, ktorý pozostáva zo skutočných fotografií kolies spolu s obrázkami z generátora. Následne diskriminátor rozhodne, či je daný obrázok výtvorom generátora alebo skutočnou fotografiou. Tento proces sa opakuje znova a znova, až kým nie je takzvaný „tréning“ ukončený.

FelGAN teda dizajnérom pomáha tak, že rýchlo navrhuje veľké množstvo fotorealistických návrhov (ktoré podľa Audi ani ľudské oko nedokáže rozlíšiť od skutočných fotiek), alebo cielene rekombinuje existujúce návrhy. Je tak zdrojom množstva nápadov pre príslušné štylistické oddelenie a daný nástroj im umožňuje jednoducho experimentovať s rôznymi tvarmi, farbou, štruktúrou povrchu a ďalšími parametrami v reálnom čase.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Tento tvorivý proces pochopiteľne nie je úplne závislý len na práci umelej inteligencie. Dizajnéri môžu do programu taktiež vkladať svoje vlastné myšlienky a fotografie a pridávať ich do virtuálneho experimentálneho rozhrania. Posledným krokom je potom premena digitálnych nápadov na reálny prototyp. Ten Audi vyrába buď z plastu alebo hliníka, a to pomocou frézy. Nepochybne ide o veľmi zaujímavý nápad, ktorý môže priniesť doposiaľ nevídané tvary diskov kolies. 

Zdroj: Audi