Predstavte si policajnú hliadku, ktorá si vo večerných hodinách všimne v mestskej premávke neosvetlené vozidlo a vyrazí za ním, aby s vodičom prebrala podozrenie z možného spáchania priestupku. Auto predpisovo zastaví, jeden z príslušníkov pristúpi k dverám a... zistí, že v práve kontrolovanom Chevrolete Bolt nikto nesedí.

Akoby to nestačilo, po uistení sa, že je vozidlo nielen prázdne ale tiež zamknuté, sa Chevrolet zrazu rozbehne cez križovatku. Podobný únik pred hliadkou obvykle končí kratšou alebo dlhšou naháňačkou, elektromobil však po pár desiatkach metrov sám spustí výstražné smerovky a opäť zastaví pri pravej krajnici.

Ak máte pocit, že práve popisujeme scénku zo sci-fi filmu, pozrite sa na priložené video. Vyššie uvedená situácia sa totiž skutočne stala pred pár dňami v San Franciscu, v ktorom začali v skúšobnej premávke jazdiť autonómne taxíky spoločnosti Cruise.

Táto firma patrí pod krídla amerického koncernu General Motors a jej úlohou je vyvíjanie autonómneho riadenia a techniky, ktorá k nemu patrí.

Ak by sme danú situáciu trochu rozpitvali, zdá sa, že sa konštruktéri firmy Cruise dostali skutočne ďaleko. Ich auto dokáže zareagovať na policajnú hliadku a zastaviť. Jej zástupcovia na Twitter uviedli, že sa v premávke testovaný Bolt rozbehol len preto, aby zastavil na najbližšom možnom bezpečnom mieste, teda až za križovatkou, kde ostal definitívne stáť a nezabudol ani na smerovky.

Cruise zároveň uvádza, že úzko spolupracuje so sanfranciským policajným zborom, ako „komunikovať“ s ich autonómnymi vozidlami v situáciách, ako bola aj táto, navyše hliadka sa obratom spojila s operátorom, ktorý bol schopný okamžite prevziať riadenie.

To všetko samozrejme vyzerá skoro bezchybne a aj na firemnom videu nájdete množstvo udivených komentárov zákazníkov, ktorí nešetria nadšením z toho, že ich vezie auto bez vodiča. V celom tomto technologickom koncerte na téma „vitajte v budúcnosti“ je však jeden malý a nie úplne zanedbateľný háčik. Ako sa dá veriť autonómnemu vozidlu, respektíve zveriť mu do digitálnych rúk svoj krk, keď zabudne na takú triviálnu vec, ako je zapnutie svetiel?

OBJEDNALI BY STE SI ROBOTICKÝ TAXÍK?
  • Nie, zatiaľ k tejto technike nemám dôveru. ( 75% )

     

  • Len v núdzovom prípade, ak by som nemal inú možnosť. ( 3% )

     

  • Samozrejme, takto má vyzerať budúcnosť taxislužby. ( 23% )

     

Odpovedalo 75 ľudí