Doterajší rekord medzi sériovými vozidlami na coloradskom Pikes Peaku držalo Bentley Continental GT s časom 10 minút a 18,4 sekundy, ktorý padol v roku 2019. David Donner a #000 Porsche tím sa však rozhodli uchmatnúť si rekord pre seba. Prvý pokus sa uskutočnil ešte pred pár mesiacmi, počas 100. medzinárodných pretekov do vrchu Pikes Peak (PPIHC). Na nešťastie pre Porsche ale bolo mokro, a tak sa útok na najlepší čas neočakával. Donner s 911 Turbo S však aj napriek tomu zvládol trasu výborne za 10 minút a 34 sekúnd, čo stačilo na víťazstvo v triede a celkové druhé miesto v pretekoch. Tím však cítil, že za iných podmienok by mohli pokoriť dokonca 10-minútovú métu.

Nový kráľ 

Na miesto činu sa preto vrátili koncom septembra s rovnakým plánom. A výsledok? Porsche 911 Turbo S dosiahlo čas 9 min 53,5 sekundy, čo bola v porovnaní s Bentley o 25,9 s lepšia hodnota. Pikes Peak tak má nového kráľa medzi produkčnými vozidlami. 

Pokorenie rekordu medzi produkčných vozidlami bolo našim cieľom už počas oficiálnych pretekov a boli sme šťastní, že sme konečne mohli vidieť, čo toto auto dokáže. Vyšlo nám aj počasie, ktoré nám umožnilo dosiahnuť rýchle časy bez tréningu počas dvoch chladných rán, v nie úplne optimálnom svetle,“ povedal Donner. 

Porsche 911 Turbo S síce stanovilo rekord medzi produkčnými autami, no úplne sériové nebolo. Všetky zmeny však boli urobené v rámci pravidiel a výsledný čas preto platí. Superšport totiž kvôli bezpečnosti dostal ochrannú klietku, pretekárske sedačky či protipožiarny systém. Povolené boli aj drobné softvérové úpravy motora a výfukového systému, a to kvôli veľkej zmene nadmorskej výšky. Štart Pikes Peaku je totiž v 2862 m n. m. a cieľ je až o 1440 metrov vyššie.  

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 18 obrázkov

Zdroj: Motor1