Už v máji 2020 informovala čínska automobilka BYD o svojich zámeroch prísť so svojimi elektrickými autami na európsky trh. Nebola však prvou čínskou spoločnosťou s podobnými plánmi, na jej sľuby tak časom mnohí zabudli alebo nad nimi mávli rukou. Teraz sa však BYD Automobile pripomína znova a hovorí o konkrétnych termínoch. Svoj prvý elektromobil už dokonca testuje na nórskych cestách.

V januári 2021 sme tu

Ako potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti BYD Europe, Isbrand Ho, automobilka sa v Európe ukáže už v januári 2021. Bude to v Nórsku, teda v krajine s vysokým predajným potenciálom pre elektrické autá. BYD sem totiž pošle elektromobily. Ako prvé sa ukáže elektrické SUV s menom Tang EV, neskôr sa pridá aj prémiový sedan Han EV. Parametre oboch elektromobilov vyvolávajú pozornosť a rozhodne by nemalo ísť o prehliadnuteľné vozidlá. Dokonca ani z pohľadu dizajnu, ktorý reflektuje aj európsky vkus.

Spoločnosť BYD Automobile, ktorej najväčším akcionárom (24,6 %) je americký miliardár Warren Buffet, momentálne v Nórsku testuje SUV aj spomínaný sedan. Ambíciou fabriky je však poslať do Európy viac modelov, vrátane dodávkových a nákladných elektrických áut. Ako prvé by sa malo v januári 2021 objaviť SUV, štart výroby jeho európskej verzie je v Číne naplánovaný na november 2020. „Európa sa začína zotavovať z následkov pandémie, preto sme v súvislosti s expanziou elektrických áut v Nórsku a následne v celej Európe optimistickí,“ dodal na adresu príchodu Číňanov do Európy Isbrand Ho.

zdroj: Cleantechnica, Electrek