D1 a kľúčové úseky budú plné áut

Zvýšený nápor predpovedajú slovenskí diaľničiari počas Zeleného štvrtka v popoludňajších hodinách, ktorý patrí už dlhodobo medzi obdobia s najvyššou dennou intenzitou dopravy za celý kalendárny rok, ale aj počas Veľkonočného pondelka. „Aj z tohto dôvodu prosíme motoristov o zvýšenú pozornosť a ohľaduplnú jazdu,“ uviedla NDS v oficiálnom stanovisku.

Sčítače intenzít dopravy zaevidovali počas veľkonočných sviatkov v predchádzajúcich rokoch nárast vozidiel až o 42 % oproti ostatným dňom. V roku 2023 bol na Zelený štvrtok na výjazde z Bratislavy po D1 zaznamenaný zvýšený tranzit o 34 %. Na ostatných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest bola intenzita takisto zvýšená oproti bežným dňom, a to v rôznom rozsahu od 22 až po 68 %.

So zvýšeným náporom na diaľniciach však treba počítať aj na Veľkonočný pondelok a v utorok po sviatkoch. „V predchádzajúcich rokoch sme napríklad v utorok po sviatkoch zaznamenali na bratislavskej D1 až o 29% vozidiel viac ako bežne počas roka. Aj na ostatných úsekoch diaľnic a rýchlostných ciest naprieč Slovenskom sme zaznamenali nárast vozidiel o 25 – 30%,“ spresnila NDS.

Nezabudnite na diaľničnú známku a asistenčné služby

Na záver dvojica odporúčaní: Nezabudnite, že pri prejazde diaľnicou je potrebné mať zakúpenú elektronickú diaľničnú známku, aby ste tak predišli pokute. Ak sa dostanete s autom na diaľnicu bez známky, zo skúseností sa dokážete sankcii vyhnúť, pokiaľ si diaľničnú zakúpite do konca daného dňa. Neoplatí sa však na to spoliehať. Ak vás zastavia policajti priamo na diaľnici, výhovorky vám s vysokou pravdepodobnosťou nepomôžu a finančnému trestu sa nevyhnete.

Mimochodom, elektronickú diaľničnú známku kupujte len cez oficiálne predajné kanály – konkrétne cez web stránku www.eznamka.sk, mobilnú aplikáciu eznamka, na čerpacích staniciach alebo informačno-predajných miestach na diaľničných hraničných priechodoch.

Ak sa dostanete na diaľnici do problémov (napríklad uviaznete s autom na diaľnici ďaleko od čerpacej stanice), je veľká šanca, že vám môžu pomôcť bezplatné asistenčné služby známe ako Diaľničná patrola.

Ak sa ocitnete v núdzi, Diaľničnú patrolu si môžete aj počas veľkonočných sviatkov privolať jednoducho – buď cez mobilnú aplikáciu ViaRest alebo telefonicky na bezplatnom telefónnom čísle 0800 100 007.

Zdroj: NDS / cz.depositphotos.com