Čas na výrobu elektromobilov sa kráti. Veľké, ale aj menšie automobilky aktívne hľadajú partnerov s cieľom zníženia nákladov.  

Informácie sa šíria ako na portáloch Automotive News, alebo Bloomberg. Na tohtoročnom autosalóne v Ženeve Mike Manley z taliansko-amerického FCA potvrdil, že spolupráca je pripravená, avšak Carlos Tavares z francúzskeho PSA priznal len to, že FCA hľadá partnerov. 

Možná budúca spolupráca by ozaj neprekvapila. Náklady musia automobilky redukovať, keďže prechod na elektromobily je značne nákladný. A to aj pre veľké koncerny. Kedy ohlásia spoluprácu? Na základe tvrdení Bloomberg môžeme konštatovať len toľko, že by to malo byť v polovici tohto roka. 

"Žiaden samotný výrobca automobilov si nemôže dovoliť také značné investície, ktoré sú potrebné na vývoj platforiem pre inteligentné, hybridné a autonómne vozidlá, ktoré budú v nasledujúcich rokoch na cestách bežné,“ povedal Carlo Alberto Carnevale Maffe, profesor na univerzite v Bocconi v Miláne. "Rozhovory medzi PSA a FCA, rovnako ako BMW a Daimler, sú jasným signálom, že priemysel potrebuje nájsť novú rovnováhu  na finálnych produktoch a službách," dodal.

Blíži sa rok 2020 a v podstate každý výrobca musí mať v ponuke elektromobily, aby sa mu podarilo podliezť hranicu množstva emisií nastavenými z EÚ. To znamená, že vývoj a výroba bude musieť nasledovať veľmi rýchlo. To, že mnohé autá budú vyvinuté na rýchlo je zrejmé. Budú však kvalitné?

Zdroj: Automotive News, Bloomberg, motor1.com