Renault dnes vydal prekvapujúcu upútavku. Na máj tohto roka avizuje svetovú premiéru zatiaľ nepomenovaného konceptu, ktorý má zosobňovať jeho záväzok v stratégii dekarbonizácie a udržateľného rozvoja. Napriek dnešným trendom nepôjde o elektromobil.

V stručnej tlačovej správe francúzska automobilka spomína vodíkový motor. Takýto spaľovací agregát síce nie je nič nové, no plány na jeho výrobu väčšina značiek po svojich experimentoch opustila. V ostatných rokoch dostali prednosť aplikácie kombinujúce palivové články na vodík s elektromotormi. Niekoľko takýchto modelov sa objavilo v predaji, ich trhový podiel je však zanedbateľný.

O koncepte nevieme nič bližšie

Renault zatiaľ o vozidle neprezradil žiadne konkrétne informácie, na detaily týkajúce sa pohonu si teda budeme musieť počkať. Istú prítomnosť na palube majú recyklované materiály a technologické inovácie, ktoré budú slúžiť zlepšenie bezpečnosti vodiča a pasažierov.

Automobilka ďalej uvádza, že štúdiu navrhol Gilles Vidal. Šéfdizajnér značky tu siahol po ostrých rysoch. Na prvom obrázku sú viditeľné výrazné línie kapoty, kamery namiesto spätných zrkadiel a diódové svetlá doplnené podsvieteným znakom.

Lepší pohľad na vozidlo nám Renault asi ponúkne ešte pred májovým debutom. Najdôležitejšou otázkou bude, či sa automobilka chystá autá s vodíkovým motorom vyrábať. Ako pravdepodobá vyzerá rola technologickej výstavnej skrine. Sériovú výrobu modelu, ktorý by z tohto konceptu vychádzal, ale nemožno vylúčiť. Šéf automobilky Luca de Meo by ho chcel premeniť na skutočné auto.

Zdroj: Renault