Európska komisia navrhuje, aby na území EÚ od roku 2035 platil zákaz predaja spaľovacích motorov. Dovtedy bude zavádzať čoraz ťažšie splniteľné emisné normy. Viaceré automobilky už zložili zbrane a pre starý kontinent ohlásili prechod na čisto elektrickú ponuku. Teraz sa k nim pridáva Renault.

Dacia sa spaľovacích motorov vzdá neskôr

Francúzsky výrobca ohlasuje svoj európsky koniec so spaľovacími motormi na rok 2030, čím sa pridá k značkám ako Bentley, Ford, Rolls-Royce či Volvo. Pre portál Automotive News to uviedol šéf automobilky Luca de Meo. Zmenil tak svoje vlaňajšie vyhlásenie, podľa ktorého malo byť na konci dekády portfólio značky tvorené elektromobilmi „iba“ z 90 %.

Ukončenie ponúkania modelov so spaľovacími agregátmi sa týka materskej automobilky, ale nie jej úspešnej dcéry menom Dacia. Rumunská odnož by podľa riaditeľa mala s týmto typom pohonu skončiť v najneskoršom možnom momente. Pri charaktere tejto značky je to pochopiteľné, hoci v jej ponuke už taktiež nájdeme batériou poháňaný typ Spring.

Nový obrázok ukazuje siluetu a svetlá

Vzhľadom na zaužívaný životný cyklus trvajúci približne 6 rokov je pravdepodobné, že posledné novinky jazdiace na fosílne palivá uvedie Renault v prvej polovici tejto dekády. Do svojej ponuky onedlho zaradí nové SUV Austral. Teraz vydal fotografiu, ktorou upozorňuje na jeho siluetu. Okrem toho tiež naznačuje tvar jeho diódových svetiel.

Počas minulého týždňa ukázali Francúzi maskované prototypy vozidla. Zároveň prezradili detaily o fáze finálnych testov a špecifikovali, že všetky motory budú elektrifikované. V najsilnejšej verzii bude mať Renault Austral výkon 147 kW (200 k). Dátum premiéry zatiaľ nepoznáme, no mala by sa odohrať v priebehu jari.