Spolu so zmenami pravidiel pri prepisoch áut sme sa od nového roka dočkali aj nového dizajnu ŠPZ, ktoré si po novom vyrába štát vo vlastnej réžii, čo má ušetriť peniaze daňových poplatníkov v miliónoch eur. Potiaľ by bolo všetko fajn, no výsledný dojem kazí práve nový dizajn. Na jeho príprave pritom spolupracovala i Katedra vizuálnej komunikácie VŠVU.

Jedna zo slovenských Facebookových stránok, ktorú sleduje viac ako 138 tisíc ľudí, najnovšie zdieľala svoj názor na nedostatky nových tabuliek EČV po grafickej stránke. "Font trošku ako z písacieho stroja, malý slovenský znak, ktorý pôsobí, akoby ho niekto zmenšil úmyselne na 50 % požadovanej veľkosti a celkovo taký akýsi nedotiahnutý dizajn s veľa prázdnymi plochami," píšu autori príspevku.

Hneď pod ním sa okamžite spustila búrlivá diskusia. "Otrasné. Ten slovenský znak tam mali dať ešte menší," píše ironicky jedna z komentujúcich a ďalší používateľ sa pridáva s otázkou: "Objednané z AliExpressu?"

"Som rada, že sa mi ušli značky ešte pôvodného typu," zdôraznila iná používateľka Facebooku a hneď vedľa nej iný motorista dodal: "Aká krajina, také ŠPZ."

Malý štát znák či priveľmi "strojové" písmo - to sú najčastejšie výčitky voči dizajnu nových ŠPZ.

Viac pokút či nepodstatná téma?

Iní diskutujúci sa na celú situáciu okolo nových ŠPZ pozerajú viac pragmaticky: "Ale zase, keď sú tam väčšie medzery v písme, je to lepšie čitateľné pre techniku. Však pokuty do štátneho rozpočtu treba."

Ďalšia pomerne veľká skupina používateľov FB sa o celú tému očividne nezaujíma, vidno to na základe komentárov ako "skôr by som riešila iné veci na Slovensku" alebo "podla mňa je to jedno, ako vyzerá kus plechu". Pozitívnych komentárov na nové ŠPZ a ich dizajn sa nájde len veľmi málo. Niektorých ľudí však očividne teší aspoň náhodné prideľovanie ŠPZ namiesto skratiek okresov. "Super! Konečne žiadne skratky okresov."

PÁČI SA VÁM NOVÝ DIZAJN ŠPZ?
  • Určite áno ( 15% )

     

  • Skôr áno ( 5% )

     

  • Skôr nie ( 7% )

     

  • Určite nie ( 73% )

     

Odpovedalo 979 ľudí