Popravde, výsledky prekvapili asi každého. Nejaponskému autu sa totiž podarilo zvíťaziť iba druhýkrát v histórii. Anketa je mladšia ako povedzme Európske auto roka. Jej štart sa datuje do r.1981. Odvtedy sa na najvyšší stupeň víťazov postavil iba VW Golf, a to v sezóne 2013/2014. Teraz sa to podarilo švédskej automobilke Volvo s ich modelom XC40. Čo sa na kandidátku ešte dostalo? Rozdelíme si to na domáce a zahraničné značky. Domáci automobilový priemysel zastupujú modely ako Toyota Corolla Sport, Toyota Crown, Honda Clarity PHEV, Mazda CX-8, Mitsubishi Eclipse Cross a Subaru Forester.

Zahraničnú produkciu reprezentujú okrem víťazného Volva aj ďalšie 4 autá. BMW X2, Alfa Romeo Stelvio a VW Polo. Ak sa pozrieme na tabuľku detailnejšie, najlepšie z cudzej produkcie zabodoval VW Polo.

Zaujímavosťou je, že Subaru Forester sa v tabuľke neumiestnilo. Čo za to môže? Ťažko povedať. Možno nedostalo žiadne body? 

Úprimne, víťazstvo Volva ma celkom zaskočilo. Domáca novinka Toyota Corolla sa naň snažila doťahovať, ale nepodarilo sa jej to. Ostatné modely už dostali bodov podstatne menej. Každopádne všetci dobre vieme, že výsledky každej jednej súťaže sa dajú ovplyvniť... Samozrejme, týmto nijako neútočím na víťaza. Je to naozaj podarený kus auta! 

V špeciálnych kategóriách ocenení získala Honda Clarity PHEV (plug-in hybrid) cenu za najlepšiu inováciu, zatiaľ čo BMW X2 uchmatlo cenu za emócie. Daihatsu Tocot získal ocenenie v kategórii Malá mobilita. Toyota síce nezískala titul v základnom hodnotení, jej tím Gazoo Racing si prevzal ocenenie "Special Achievement Award" riadiacej komisie COTY za úspešné účinkovanie v 24-hodinovke Le Mans a v Majstrovstvách sveta v rally.

Poradie Model Počet bodov
1. Volvo XC40 363
2. Toyota Corolla 314
3. VW Polo 197
4. Toyota Crown 170
5. Mitsubishi Eclipse Cross 156
6. Mazda CX-8 111
7. Alfa Romeo Stelvio 106
8. BMW X2 47
9. Honda Clarity PHEV 36

Zdroj: japan-cars.cz

Foto: carlist.my