Najneskôr v roku 2030

Volkswagen plánuje transformovať svoje portfólio na plne elektrické do roku 2035, kedy by mal v EÚ začať platiť aj zákaz predaja nových vozidiel so spaľovacími motormi. Jeho športová divízia R si však týmto procesom prejde o niečo skôr.

Nemci totiž potvrdili, že všetky modely Volkswagen R budú elektrické už do roku 2030. Šéf športovej divízie Reinhold Ivenz pre britský týždenník Autocar prezradil, že už začali prijímať nevyhnutné kroky na prípravu tejto transformácie. VW zároveň potvrdilo, že v pláne má hneď „niekoľko elektrických R modelov, akurát časový plán, kedy by sme prvé elektrické „eRko“ mohli vidieť, zatiaľ neuvádza. V súčasnosti vraj zvažujú „rôzne koncepty a možnosti“, čo indikuje, že sa prvý ostrý elektromobil z dielní VW R na trhu tak skoro neukáže.

Veľa ďalších informácii zatiaľ nemáme, no automobilka sľubuje, že súčasťou elektrických modelov R má byť aj rýchle a pohodlné nabíjanie. Disponovať budú aj najnovšími technológiami, ktoré dnes môžeme vidieť v konceptoch a prototypoch značky, ako je napríklad superrýchle ID.R, ktoré drží rekord na Pikes Peak. VW taktiež tvrdí, že svoje autá budú napriek elektrickému pohonu aj naďalej vyvíjať aj na okruhoch. Oficiálne to Nemci síce nepotvrdili, no Autocar uvádza, že športové elektromobily budú postavené na koncernovej platforme SSP určenej práve pre vozidlá s elektrickým pohonom. 

Ktorý elektrický Volkswagen dostane ako prvý variant R, nie je známe, no s najväčšou pravdepodobnosťou bude pochádzať zo súčasného radu ID. Elektrické verzie aktuálnych športových modelov R nie sú veľmi pravdepodobné a vznikli by len za predpokladu, ak by tieto vozidlá dostali priamych elektrických nástupcov. 

Zdroj: Autocar