Nie je žiadne tajomstvo, že švédska značka Polestar patriaca pod čínsky koncern Geely pripravuje svoj tretí produkt. Po plug-in hybridnom kupé a elektrickom sedane uvedie zástupcu kategórie SUV. Už vlani v decembri sme ho spoznali na obrázku kamuflovaného prototypu, teraz sa premiérovo predvádza bez maskovania. Firma o ňom zároveň prezradila zopár dôležitých informácií.

Fotografia odhaľujúca novinku s „kreatívnym“ označením Polestar 3 z profilu potvrdzuje, že jej strecha zakončená veľkým krídlom bude smerom dozadu mierne klesať. Na použitie termínu SUV-kupé to však celkom nie je. Okrem siluety elektromobilu vidíme 21-palcové disky kolies, zapustené kľučky či otvory na hrane prednej kapoty, ale čiastočne aj dizajn LED svetiel. 

Svetlomety sa evidentne dizajnovo vyberú rovnakým smerom ako pri štúdii Precept predznamenávajúcej typ 5. Tú zachytáva aj krátke prezentačné video, ktoré ponúka pohľad na viacero detailov. Popri diódových moduloch je to aj časť prednej masky s označením SmartZone. Tá združuje senzory, primárne dištančný radar a frontálnu kameru.

Dojazd vyše 600 km

Polestar uvádza, že SUV dostane pohon pozostávajúci z dvoch elektromotorov a veľkú batériu. Cieľom je prekročiť podľa normy WLTP dojazd 600 kilometrov na jedno nabitie. Časom má byť vozidlo schopné autonómnej jazdy na diaľniciach, pričom využije Lidar od spoločnosti Luminar a výpočtovú kapacitu čipov značky Nvidia.

Mladá automobilka ďalej povedala, že toto vozidlo bude mať svetovú premiéru v októbri. Na pilotných trhoch naň súčasne začne prijímať objednávky. Sériovú výrobu plánuje spustiť začiatkom budúceho roka, pričom prebiehať bude v Číne a Spojených štátoch amerických. 

Tieto dve krajiny budú pravdepodobne pre SUV z hľadiska odbytu kľúčové, vozidlo však nepochybne uvidíme i na európskych brehoch. Polestar plánuje svoju prítomnosť v jednotlivých krajinách rozširovať. Do konca roka 2023 plánuje pôsobiť na minimálne 30 globálnych trhoch, o dva roky neskôr chce globálne predať asi 290-tisíc áut.

Zdroj: Polestar