Zdá sa vám, že to s tou vedeckou fantastikou trochu preháňame? Po prečítaní včerajšej novej správy od tlačovej agentúry Reuters o podpise dohody o vzájomnej spolupráci medzi automobilkou Suzuki a firmou SkyDrive nám to tak tiež pripadalo. Tokijský startup totiž oficiálne existuje len od roku 2018, v skutočnosti však jadro vývojového oddelenia pracuje na elektrických lietajúcich strojoch s kolmým štartom (eVTOL) v podstate už viac ako desať rokov a zjavne myslí svoje plány vážne.

SkyDrive deklaruje, že chce už o tri roky predstaviť funkčné lietajúce taxíky v rámci svetovej výstavy EXPO 2025, ktorá sa uskutoční v Osake. A na rok 2028 chystá spustenie sériovej výroby minimálne dvoch „vozidiel“, ktoré momentálne prezentuje ako prototypy.

SD-03 je jednomiestny osemvrtuľový a osemmotorový dopravný prostriedok poháňaný lítiovo-iónovými akumulátormi. Je štyri metre dlhý i široký, dva metre vysoký, váži 400 kg a vo vzduchu zatiaľ veľmi dlho nevydrží. Maximálna doba letu je len 5 až 10 minút a cestovná rýchlosť sa pohybuje od 40 do 50 kilometrov za hodinu, SkyDrive však sľubuje, že do uvedenia na trh zvýši kapacitu batérií a tým pádom i dolet.

Podobne je na tom tiež dvojmiestny SD-XX, ktorý má však namiesto pristávacích lyžín kolesá a dokáže sa pohybovať po cestách ako bežný automobil. Na dĺžku má tiež 4 metre, je vysoký len 1,5 metra, v klasickej premávke ho však zatiaľ obmedzuje značná šírka až 3,5 metra.

Druhý stroj má pohotovostnú hmotnosť 500 kg, vo vzduchu sa udrží 20 až 30 minút, lieta maximálnou rýchlosťou 100 kilometrov za hodinu a SkyDrive uvádza letovú výšku maximálne 500 metrov. Vpred, do výšky a všetkými potrebnými smermi ho poháňa tiež osem elektromotorov, pričom každý z nich má vlastnú vrtuľu.

Aj keď môžu SD-03 a SD-XX v tejto chvíli pôsobiť ako drahé a len vo veľmi obmedzenej miere využiteľné hračky, Suzuki tomuto projektu evidentne verí. Automobilka sa zaviazala k spolupráci v oblasti technologického výskumu, vývoja, výroby a súčasťou projektu je tiež investícia do výroby akumulátorov vo svojich indických továrňach.

zdroj: SkyDrive, Suzuki