Lepší elektromotor, nižšie emisie

Toyota hybridný pohon neustále vylepšuje. 5. generácia má ešte vyššiu účinnosť, väčší výkon a príjemnejší zážitok z jazdy. Inžinieri vylepšili elektromotor, čo viedlo k zvýšeniu účinnosti a lepšiemu výkonu pri rovnakých, alebo dokonca nižších emisiách CO₂. Ďalšie zmeny vykonali na jednotke riadenia výkonu energie (PCU). Použili nové systémy mazania a distribúcie oleja, ktoré používajú olej s nízkou viskozitou. To pomáha zlepšiť účinnosť a zvýšiť výkon znížením elektrických a mechanických strát. Všetky časti hybridu piatej generácie sú oproti tým vo štvrtej generácii rozhodne menšie, a to o približne 20 – 30 %.

Zmenami prešla aj lítium-iónová batéria

Nová batéria je ľahšia a menšia a v závislosti od usporiadania sa hmotnosť novej trakčnej batérie znížila až o 18 kg.  Napriek zmenšeniu rozmerov vzrástli jej parametre a výkon. Elektrický pohon tak možno využívať dlhšiu dobu.

Opäť vyšší výkon

Na príklade novej Corolly môžeme jasne vidieť, ako zmeny zavedené inžiniermi Toyoty ovplyvnili výkon. Celkový výkon hybridného pohonu piatej generácie s motorom 1.8 predstavuje 103 kW (140 k), čo je nárast o 13 kW (18 k). Nový hybrid zrýchli z 0 na 100 km/h až o 1,7 sekundy rýchlejšie (9,2 sekundy), pričom emisie CO₂ ostávajú rovnaké (102 g/km). Táto motorizácia sa objaví na našom trhu koncom roka 2022.

zdroj: Toyota News