Prvá Toyota s centrálnymi airbagmi je drobný Yaris

Nová generácia mestského autíčka Toyota Yaris je prvé vozidlo vybavené stredovými airbagmi doplnkového záchytného systému SRS. Sú súčasťou štandardnej výbavy a rozvinú sa v prípade bočného nárazu, aby zabránili vzájomnej zrážke vodiča a spolujazdca. Už dávno neplatí, že najnovšie systémy, riešenia či objavy idú vždy najprv len do najdrahších a najväčších typov.

Nový Yaris je vybavený aj najnovším bezpečnostným systémom Toyota Safety Sense – je vlastne prvým modelom značky Toyota, ktorý je vybavený najvyspelejšou verziou tohto systému. Jeho súčasťou sú funkcie ako prednárazový bezpečnostný systém (PCS) s mestskou funkciou rozpoznávania chodcov a cyklistov, systém výstrahy pri zmene jazdného pruhu (LDA) či radarový adaptívny tempomat (ACC) s asistentom poloautonómnej jazdy v jazdnom pruhu (LTA). Okrem všetkých týchto funkcií obsahuje aj pokročilé asistenčné systémy vodiča, ako je asistent núdzového riadenia či pomoc na križovatke – čo je novinka pre vozidlo značky Toyota ako také.

Stredové airbagy vidno v akcii v nasledovnom videu od 50. sekundy - bočný náraz


Spoločnosť Toyota získava ocenenie SAFETYBEST už po druhý raz. Prvý raz to bolo v roku 2017, keď ju medzinárodná porota ocenila za implementáciu bezpečnostných technológií Toyota Safety Sense (TSS) do štandardnej výbavy všetkých vozidiel svojej ponuky. Súprava bezpečnostných systémov TSS je nielen štandardom na všetkých modeloch Yaris, ale obsahuje aj množstvo nových pokročilých asistenčných systémov vodiča (ADAS), ktoré dokazujú, že bezpečnosť je pre každú novú Toyotu absolútne najdôležitejšia.