Zatiaľ najväčšia kauza automobilového priemyslu, médiami toľko prepieraná Dieselgate, spôsobila nielen obrovský rozruch a odštartovala koniec dominancie naftových motorov v osobných autách, ale spôsobila aj obrovské finančné škody a personálne zemetrasenia na rôznych poschodiach automobilových koncernov. Netýka sa len koncernu VW, postupne zasiahla takmer všetkých kľúčových producentov naftových osobných áut. Svet sa ešte úplne nespamätal z jej následkov (mnohé súdne procesy stále bežia) a už tu máme ďalšiu kauzu. A vyzerá to tak, že ani tá sa len tak jednoducho „pod koberec“ nezametie.

Tesla má vážny problém

Ako uvádza nemecký magazín Handelsblatt, americká Tesla má vážny problém. Z jej vnútra totiž unikli interné dokumenty s 23 000 citlivými súbormi opisujúcimi problémy značky nielen v USA, ale aj v Ázii a Európe. Informácie pritom mapujú pomerne dlhé obdobie a opisujú fakty z rokov 2015 až 2022. Ide najmä o informácie o systéme autonómneho riadenia, jeho účinnosti v praxi a podnetoch od zákazníkov a nehodách vozidiel Tesla. V súčasnosti je registrovaných 33 smrteľných nehôd Tesly, pri ktorých asistoval autopilot. Odhalené skutočnosti sa však zaoberajú aj zlyhaniami v súvislosti s oneskoreným uvedením Cybertrucku na trh. Ako komentuje riaditeľ Centra pre automobilový výskum v Nemecku, Ferdinand Dudenhöffer, Tesla začína vo výskume a jeho aplikácii do praxe výrazne zaostávať za konkurenciou.

Uniknuté dokumenty navyše spôsobili výraznú nedôveru investorov Tesly. „Tesla naliehavo potrebuje nový príbeh o dôveryhodnosti,“ hovorí Dudenhöffer. Jeho slová potvrdzuje aj berlínsky analytik Matthias Schmidt, ktorý dokonca zachádza ešte ďalej a Elona Muska obviňuje z toho, že smrť vodiča akceptuje ako súčasť technologického pokroku. „Pre väčšinu z nás, ktorí sa Tesle venujeme už desať rokov, to nie je prekvapujúce a pravdepodobne to neprekvapí ani väčšinu zákazníkov Tesly,“ dodáva Schmidt na adresu uniknutých dokumentov a vyšetrovania, ktoré sa v súvislosti s nimi začalo.

zdroj: Wired, SoylentNews, Wonderful Engineering