Na aktuálnom Festivale rýchlosti v Goodwoode to bola opäť promenáda klasických áut, zároveň sme ale videli i hromadu svetových premiér konceptov či sériových noviniek. Patrilo k nim i jedno z najočakávanejších BMW, o ktorom sa hovorí už desiatky rokov, ale dočkali sme sa až v roku 2022. Hovoríme samozrejme o M3 Touring, tomu sa však dnes venovať nebudeme. Pri jeho veľkolepom predstavení totiž predstavitelia športovej divízie prezradili, že chystajú ešte jednu veľkú premiéru a podľa všetkého tým nemali na mysli BMW M2 alebo XM.

V kuloároch sa okamžite začalo špekulovať o tom, že by mohlo ísť o ešte ostrejšiu verziu špičkového M4 CSL. Oficiálne samozrejme nikto nič nepovedal, ale podľa obvykle dobre informovanej stránky BMW Blog by mohlo ísť o povesťami opradeného nástupcu BMW 3.0 CSL. Údajne ponesie rovnaké označenie ako pôvodné auto a nemalo by ísť len o M4 CSL s vylepšenou aerodynamikou a vyšším výkonom. CSL mu poskytne len svoje technické základy a má dostať úplne novú karosériu, odľahčené kolesá a hromadu ďalších úprav, ktoré z neho urobia nielen poctu Batmobilu (ako koncept 3.0 CSL Hommage z roku 2016) ale skutočného nástupcu.

BMW M4 CSL

Čo sa týka výkonu, hovorí sa o hodnote okolo 600 koní, teda o 50 viac ako má M4 CSL. Maximálny krútiaci moment? Vraj rovných 700 Nm, ktoré by mala prenášať výhradne na zadné kolesá 8-stupňová automatická prevodovka ZF. V žiadnom prípade nemáme očakávať pohon všetkých kolies, pochopiteľne kvôli hmotnosti. Aj v dynamických parametroch by mala novinka prekonať M4 CSL, čo by znamenalo, že na stovku zrýchli za 3,5 sekundy a zároveň by mala byť schopná dostať sa za hranicu 300 km/h.

Galéria
Galéria
Galéria
Galéria

Galéria: 3 obrázkov

Len pre vyvolených

A čo cena? Nuž, nič nevieme s istotou, ale skloňuje sa čiastka až 750 tisíc eur, pričom automobilka by mala postaviť len 50 áut. Termín oficiálnej premiéry je nateraz neznámy, a tak si na nové informácie budeme musieť počkať. Sme však v druhej polovici roka 2022, preto počítame s tým, že BMW čoskoro nejakú návnadu vypustí.

zdroj: BMW Blog