Povedať či napísať, že autá medzigeneračne rastú, má výpovednú hodnotu asi ako oznamovacia veta „nebo je modré a tráva zelená“. Všetci, dokonca aj tí, ktorí sa o osobnú automobilovú dopravu prakticky nezaujímajú, pri pohľade na dnešné cesty tak nejako tušia, že vozidlá sú stále väčšie a obéznejšie. Lenže o koľko?

Samozrejme existujú aj dôležitejšie životné otázky, ale pri pohľade na internetovú stránku s názvom Carsized.com nás napadlo, že by vás jej pomernej jednoduchá myšlienka mohla zaujať.

Jej tvorcovia sa rozhodli vytvoriť databázu starých i nových automobilov, ktorá vzájomne neporovnáva len prosté čísla, ako je dĺžka, rázvor, šírka a výška, ale pridávajú k nim i fotografie, aby sme uvedené hodnoty mali v tej správnej perspektíve.

A práve tento detail robí z webu Carsized miesto, kde sa môžete baviť hľadaním extrémnych kontrastov, porovnávať len tak zo zaujímavosti, alebo hľadať seriózne dáta a mať ich priamo vizualizované.

Svojim spôsobom to pripomína kuriózne fotky či reálne situácie, keď nájdete napríklad Mazdu MX-5 parkovať medzi BMW X7 a Mercedesom GLS a až v tej chvíli si uvedomíte, aký priepastný je medzi nimi rozdiel vo veľkosti. Tu to máte na jednom mieste a s veľkým množstvom jednotlivých modelov.

Že autá medzigeneračne rastú, všetci vieme. Tu zistíte, o koľko presne.

Než sa pustíte do objavovania, mali by sme dodať, že stránka ešte má svoje rezervy. Občas narazíte na vozidlá, ktoré ponúkajú obrázok len z profilu, iné (hlavne historické vozidlá) tam zatiaľ chýbajú úplne. Ale s ohľadom na obrovské množstvo existujúcich modelov a navyše nie najjednoduchšieho získavania i spracovania obrovského kvanta obrázkov niečo také asi neprekvapí.

zdroj: Carsized