Chcú nainštalovať 200 tisíc nabíjacích bodov do roku 2030

Spoločnosť uviedla, že tento krok smeruje k prerozdeleniu jej dostupných zdrojov, a to s cieľom zamerať sa na nabíjačky pre elektrické autá. Správu ako prvá priniesla agentúra Bloomberg.

Shell už dlhšie celosvetovo investuje do nabíjania elektromobilov. Tiež má aj skúsenosti s prestavbou čerpacích staníc na nabíjacie body. Na konci roku 2023 prevádzkovala nabíjacia divízia Shell približne 55 tisíc verejných nabíjacích bodov pre elektrické vozidlá na rôznych miestach po celom svete. V roku 2022 to bolo 27 tisíc.

Ropný gigant má na zvyšok dekády veľké plány. Do roku 2025 chce nainštalovať zhruba 70 tisíc verejných nabíjacích miest a do roku 2030 ich má byť 200 tisíc.

Ropné firmy čaká iná budúcnosť ako doposiaľ

Aj keď už nebude prevádzkovať 1 000 čerpačiek, v celkovom kontexte nejde vôbec o veľké číslo – zodpovedá to len 4 % prevádzok spoločnosti. Okrem toho, spoločnosť Shell neuvádza, ktoré maloobchodné miesta budú týmto krokom zasiahnuté, ale zahraničné médiá už komentujú, že firma sa takto snaží vyťažiť z úspechu, ktorý dosiahla s nabíjačkami pre elektroobily v Číne a viných krajinách, ako napríklad v USA.

Pomalší prechod na elektromobilitu na Slovensku by mohol naopak napovedať tomu, že nás by sa to ako krajiny potenciálne týkať nemuselo. Shell patrí na Slovensku spolu so Slovnaftom a OMV k najväčším hráčom na trhu.

Firma už skôr avizovala rýchly rozvoj vlastných nabíjačiek Shell Recharge aj na Slovensku. "Pred tromi rokmi sme v spolupráci s operátorom siete ultrarýchlych nabíjacích staníc IONITY otvorili v Senci prvú vysokovýkonnú nabíjaciu stanicu pre elektromobily," zdôraznila spoločnosť v minuloročnom rozhovore pre HN.

Ropné firmy čoraz viac počítajú s tým, že ich čaká iná budúcnosť. "Veríme, že rast dopytu po rope sa v druhej polovici tohto desaťročia spomalí a mohol by začať klesať po roku 2030 kvôli zvyšovaniu efektívnosti vozidiel a nárastu elektrických áut," uviedla. Rovnako ako viacero iných prognóz, aj experti Shell očakávajú, že predaj elektromobilov v nasledujúcich rokoch prudko vzrastie a dostupnosť nabíjacích bodov bude pre úspech elektrických vozidiel rozhodujúca.

Zdroj: insideevs.com, bloomberg.com, hnonline.sk / foto: cz.depositphotos.com