So zelenou vlnou je celosvetový problém. Ako premávka hustne, komplikuje sa. Zelená vlna, alebo ináč povedané interval na križovatkách riadených svetelnou signalizáciou tak, aby ste prešli plynulo, je problémom mnohých miest. Často sa mi stane, že na rovnakej trase v jeden deň prejdem niekoľko semaforov na zelenú a ďalší deň, deň v rovnakom časovom období zrazu nestíham a stojím na červenej.

Jaguar však, zdá sa, má riešenie. Technici už testujú systém, ktorý komunikuje s dopravnou infraštruktúrou pomocou internetového pripojenia. Podľa GPS a rýchlosti vozidla bude systém vodičovi zobrazovať optimálnu cestovnú rýchlosť, aby stihol ďalšiu „zelenú“.

Na displeji uvidíte, ako máte ísť rýchlo, aby ste stihli ďalšiu zelenú na semafóre.

Samozrejme, systém nevie predvídať dopravu pred vami a tiež vás nebude nútiť jazdiť nepovolenou rýchlosťou len pre stihnutie zelenej vlny. Systém GLOSA už testujú na skúšobnom F-Pace a podľa technikov by mal dokázať aj sledovanie parkovacích miest v reálnom čase (opäť nutné prepojenie s parkoviskami) alebo upozornenie na prichádzajúce autá z vedľajšej ulice, ktoré idú príliš rýchlo a mohli by spôsobiť dopravnú nehodu. Ďalším krokom budú autonómne autá, ktoré by teoreticky mali dokázať jazdiť bez zdržania a bez zastavovania, pretože by ich mal riadiť počítač. To je však nepravdepodobné v reálnom svete. No aspoň takéto zlepšenie by som videl ako prínos v mestách. Ako to vnímate vy? Môže sa toto riešenie uchytiť?

Zdroj foto: Jaguar

Jaguar vám zobrazí rýchlosť, konkurenčné Audi testovalo podobný systém s časovými ukazovateľmi.