Ako vysvetlil Andreas Ottenschläger zo strany rakúskych ľudovcov ÖVP, extrémna rýchlosť na ceste má také riziká, že ju možno považovať za "istú formu zbrane". Práve toto nebezpečenstvo má vraj nový zákon odvrátiť.

O legislatíve v podobnom duchu sa pritom diskutovalo aj na Slovensku. U nás sa nápadom zabavovať autá zviditeľnil politik OĽaNO Igor Matovič. Neuspel. V jeho prípade však išlo o snahu konfiškovať autá motoristom, ktorí si sadnú za volant opití.

Matovič čelili kritike odborníkov, že svoju iniciatívu nepremyslel dostatočne do hĺbky. Predstavil ju v reakcii na nehodu Dušana Dedečka.

Rakúšania nakreslili červenú čiaru

Nová reštrikcia u susedov má byť potenciálne uplatnená v prípade prekročenia rýchlosti najmenej o 60 km/h v obci a minimálne o 70 km/h mimo mesta. To platí pre nepoučiteľných cestných pirátov, ktorých polícia už nachytala v minulosti.

Pokiaľ ide o vodičov, ktorí sa takýmto spôsobom previnia prvý raz, „stačí“ prekročiť maximálnu rýchlosť o 80 km/h v obci, resp. o 90 km/h mimo nej a už aj jednorazové porušenie môže viesť k zhabaniu vozidla.

Ministerka dopravy Leonore Gewessler zo strany Zelených vysvetlila, že novinka má byť bičom na vodičov, pri ktorých menej prísne opatrenia - ako tradičné pokuty - nefungovali. Zhabanie vozidla sa má udiať v krajnom prípade, keďže ide o zásah do práva na nedotknuteľnosť majetku.

Rakúšania našli riešenie aj pre vozidlá na leasing – ľudia so závažnými priestupkami za rýchlosť by sa už nemali tak ľahko (perspektívne dokonca vôbec) dostať k lízingom na auto.

Zdroj: Heute.at / Tagesschau